گالوانیزه چیست؟
در این مقاله به فلز گالوانیزه ،روش ساخت ومصارف آن میپردازیم.
فلزآهن در مقابل رطوبت زنگ زده وپوسیده میشود به خاطر همین دلیل در جاهایی که رطوبت وجود دارد وجاهایی که نیاز به مقاومت به خوردگی وجود دارد تا از زنگ زدگی جلو گیری شود وعمرفلز وکالا بالا برود از فلزی به نا م گالوانیزه استفاده میشود. این فلز در برابر رطوبت وخوردگی مقاومت خوبی داشته ودچار زنگ زدگی نمیشود نکته مهم دیگر صرفه بودن قیمت این محصول است که باعث شده مصرف فراوانی را در عرصه صنعت ایفا نماید. این فلز به صورت مقاطع مختلف از قبیل لوله،ورق،پروفیل تولید میشود.
گالوانیزه چیست؟
گالوانیزه همان آهن است که با عنصر روی پوشانده شده و به مقاومت خوبی در برابر خوردگی پیدا کرده است . روی بصورت لایه ای برروی آهن میاید وبه صورت لایه ای محافظ عمل کرده تا عمر آن را زیاد کند.فلز گالوانیزه حوده ۱۵۰سال پیش ساخته شده ومحبوبیت خاصی در صنایع مختلف پیدا کرده است.
گالوانیزه چگونه ساخته میشود؟
برای ساخت فلز گالوانیزه آهن را در وانی که مواد مذاب روی که دردمای حدود ۴۶۰ درجه سانتی گراد گرم شده غوطه ورمیکنند و بعد از خارج کردن از داخل وان قطعه ابتدا با اکسیژن و سپس با کربن واکنش داده و لایهای مقاوم نسبت به زنگ زدگی وخوردگی را تولید مینماید. این کار باعث شده سطح آهن خاصیت رویین پیدا کند ومقاومت آن بالا برود.این روش یکی از روشهای گالوانیزاسیون میباشد که به روش غوطه وری گرم معروف است.این روش یکی از روش های پر کاربرد در برابر زنگ زدکی وخوردگی میباشد.
(در این روش قبل از هرکاری سطح قطعه را تمیزکرده وچربی زدایی میکنند تا فلز روی بتواند روی آن بنشیند.)
مراحل تولید گالوانیزه به روش غوطه ور کردن
۱_چربی زدایی از فلز
حمام گرم :معمولاً در اولین ایستگاه فرایند گالوانیزه برای پاک کردن سطوح قطعات ازانواع کثیفی ها و رنگها ، روغن ، گریس و هر گونه ترکیبات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی از مواد دراین روش پاک شده وبعضی ازمواد در این روش از روی قطعه پاک نمیشوند که در مرحله بعدی که اسید شویی نام دارد از بین میبرند. کلیه سطوح قطعه ازهرگونه آلودگی ورنگ باید پاک شود این فرایند بطور دقیق کنترل می شود، بعضی از انواع رنگها ممکن است به راحتی زدوده نشده و نیاز به انجام عملیات مکانیکی ویژه مانند سند بلاست کردن باشد . نیازمند است قطعاتی که قرار است گالوانیزه شوند درحین فرایند اویزان نگه داشته شوند. تا کاما در مواد غوطه ور شوند.
۲_بارگذاری و تعلیق
برای این منظور باید اسبابی تدارک دیده شود که قطعات را در مراحل آماده سازی و غوطه وری به طور معلق بتواند جابجا نماید. این نکته را نباید از خاطر دور کرد که هر گونه آلودگی مانند علائم با رنگ ، گریس ، روغن و … قبل از شروع مراحل آماده سازی از سطح قطعات زدوده شود. نحوه قرارگیری و منافذ داخلی قطعات باید به نحوی باشد که محلول های شستشو و مذاب روی قادر باشد در تمام نواحی قطعه جریان پیدا کنند.
۳_مرحله اسید شوئی
قطعات در این مرحله به منظور برداشتن زنگ ، پوسته و سایر اکسید های فلزی در حمام اسید کلرید غوطه ور میشوند. سطح فلز باید بصورت کامل از این آلودگی ها پاک سازی شود تا مذاب روی بتواند با فولاد آغشته شده و واکنش دهد، در بعضی مواقع زنگ زدگی های عمیق و را ممکن است نتوان به راحتی با این روش از بین برد به همین دلیل شاید لازم باشد از سایر روشهای مکانیکی به منظور تمیز کردن سطح فولاد قبل ازعملیات اسیدشوئی بهره برد.
۴_مرحله فلاکسینگ
پس از اینکه قطعات اسید شوئی شدند در وان آب شسته شدند، در پایان مراحل آمادهسازی در حمام گرم کلرید آمونیاکی روی قرار گرفته و به آن آغشته میشوند . محلول کلرید آمونیاکی روی، سطح فولاد را برای انجام واکنش با مذاب روی آماده مینماید.
۵_تشکیل گالوانیزاسیون گرم
مذاب روی با سطح فولادی که در مراحل قبلی کاملاً تمیزشده است ، واکنش داده و لایهای از آلیاژ روی، آهن را که پیوند بسیار قوی با سطح فولاد برقرار کرده را تشکیل میدهد. پوشش گالوانیزه در ۲ الی ۳ دقیقه ابتدایی ورود به حمام مذاب تشکیل میشود که در هر حال به ضخامت فولاد بستگی دارد.
۶_خنک کردن فلز
پس از اتمام فرایند گالوانیزه گرم که با خروج قطعات از درون مذاب همراه است ، آنها را بلافاصله در آب و یا محلول دی کرومات سدیم غوطه ور میکنند. عملیات غوطهوری در محلول دی کرومات سدیم موجب خنک شدن قطعات میگردد که به همین سبب به راحتی قابل انتقال بوده و سطوح نسبت به واکنشهای بعدی غیرفعال گردیده و براق خواهد شد.
مزایای فلز گالوانیزه
- گزینه اول هزینه کمتر: برای انجام عملیات گالوانیزه کردن،این روش هزینه ی کمتزری نسبت به روش های دیگر دارد وقیمت تمام شده فلز کمتر میباشد.
- مورد بعد طول عمر زیاده گالوانیزه است طول عمرفلز گالوانیزه بالا بوده و در محیطهای کاملا خورنده، د حدودا ۲۰ تا ۳۰ سال میباشد.
- این فلز از لحاظ استحکاکی وخوردگی ،مقاومت فیزیکی مقاومت خوبی نشان میدهد.
- زیبایی ظاهری نسبت به فولاد در استفاده برای نماهای مختلف وسطوح مختلف.
- نداشتن شرایط آب و هوایی مختلف وحفظ خاصیت در شرایط مختلف.
- در دسترس بودن آن درمقاطع مختلف و انواع ضخامتها وسایز ها
موارد مصرف گالوانیزه
این فلز مصرف بالایی را در صنایع مختلف دارد بصورت مثال از ورق های گالوانیزه در پانلها و تابلوهای برق، تجهیزات لوازم خانگی،انواع مخازن، مجراهای هوا،کانال کولر،دستگاههای تهویه،خودروسازی مانند اگزوز خودرو، و دودکش ها، ناودان ها و لوله بدنه و سقف سوله ها و … استفاده می شود.
از لوله های گالوانیزه نیزبرای انتقال مایعات ونصب موتورخانه،ساخت تجهیزات وماشین الات،صنعت ساختمان وکشاورزی وبسیاری از جاهای دیگر استفاده میشود.
تولید کنندگان فلز گالوانیزه
در کشور ما کارخانه جاتی وجود دارند که این محصول را تولید کرده ومحصولات باکیفیتی را به بازار ارائه میکنند.نمونه هایی ازاین کارخانجان مبتوان به:گالوانیزه هفت الماس؛تاراز،کاشان. بخشی از این محصولات هم بصورت وارداتی از کشورهای دیگرمانند چین وارد شده و در دسترس مصرف کنندگان قرار میکبرد.
فروشندگان محصولات گالوانیزه
شما میتوانید این محصول را در مقاطع مختلف از مجموعه آرتا استیل با کیفیت مناسب محصول و بسته بندی وحمل کالای مطمعن با قیمت درب کارخانه در انبار تهران تهیه نماید. این فروشگاه مقاطع گالوانیزه را اعم از لوله،پروفیل و ورق در ضخامت وابعاد مختلف را بصورت کویا وشیت در اختیار شما قرار میدهد. برای مشاوره وخرید محصولات باکارشناسان ما در ارتباط باشید.