سیلیسیم یا سیلیکن
سیلیسیم (به فرانسوی: Silicium) یا سیلیکن (به انگلیسی: Silicon)(long) با نشان شیمیایی Si یک عنصر شیمیایی از خانوادهٔ شبه فلزات است . که در گروه چهاردهم و دورهٔ سوم جدول تناوبی عنصرها جای دارد. این عنصر یک جامد بلورین ترد و سخت است که رنگی آبی-خاکستری درخشان دارد.
عدد اتمی این عنصر ۱۴ است و چهار الکترون در لایهٔ ظرفیت دارد. جرم اتمی این عنصر ۲۸٫۰۸۶ است و دارای سه ایزوتوپ پایدار میباشد. واکنش پذیری این عنصر کمتر از کربن نافلز هم گروه و بالاسری خود است . ولی واکنش پذیری آن از ژرمانیم شبه فلز پایین دستی اش بیشتر است.
اکثر سیلیسیمی که به صورت تجاری کاربرد دارد بدون هیچ گونه جداسازی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد . خیلی کم بر روی ترکیب طبیعی آن فراوری صورت میگیرد. در بخش صنعت ساختمان و تولید سرامیک هم هنگام کاربرد رس، ماسه و سنگهای سیلیسی همین رویکرد وجود دارد. سیلیکاتها در سیمان پورتلند برای ساخت ملات و اندود گچ و سیمان به کار میروند و با مخلوط کردن با شن و ماسههای سیلیسی، برای ساخت بتُن از آن استفاده میشود.
بیشتر بخش آزاد این عنصر در صنعتهای پالایش فولاد، ریختهگری آلومینیم و بسیاری صنعتهای حساس شیمی (مانند سیلیس دودی) کاربرد دارد. کمتر از ۱۰ درصد این عنصر در ساخت نیمه رساناها به کار میرود. این سیلیسیم که بسیار پالوده شده (درجهٔ خلوص بالا دارد) شاید مهمترین نقش را در اقتصاد دنیا داشته باشد . چون صنعت الکترونیک، ساخت تراشه های مدار و در نتیجه ساخت بیشتر رایانهها وابسته به آن است.
این عنصر در زیستشناسی هم عنصری بسیار مهم است هرچند که به نظر میرسد مقدار بسیار کمی از آن در بدن جانوران مورد نیاز باشد. بسیاری از گونههای اسفنجهای دریایی برای ساختار بدنشان نیازمند سیلیسیم اند. همچنین این عنصر و سیلیسیک اسید در سوخت و ساز بدن گیاهان به ویژه بسیاری از علفها نقشی حیاتی دارند.
نام سیلیسیم
نام این عنصر از واژهٔ لاتین سیلیکا (silica) که به معنای سنگ آتشزنه استنباط گردیده است . در زبان انگلیسی از سال ۱۸۱۷ میلادی از واژهٔ «سیلیکون» (silicon) برای نام این عنصر استفاده شدهاست. در زبان فارسی نیز در برخی منابع (از جمله مقالهها و وبگاه های مرتبط با علوم فیزیک، الکترونیک و رایانه) گاهی از لفظ سیلیکون یا سیلیکن یا سیلیکان برای اشاره به این عنصر استفاده شدهاست. با این حال در ترجمهٔ فارسی کتابهای مرجع علمی نظیر کتاب شیمی عمومی اثر چارلز ای مورتیمر یا کتاب مکانیک کوانتومی اثر کلود کوهن-تانوجی نام این عنصر فقط به صورت سیلیسیم آمدهاست.
تاریخچه سیلیسیم
در ۱۷۸۷ آنتوان لاووازیه به این نکته مشکوک شد که احتمالاً سیلیکا اکسیدی از یک عنصر پایه ای باشد. اما آفنیته شیمیایی سیلیکون به اکسیژن به قدری زیاد است که او راهی برای کاهش اکسیژن از این ماده و جدا کردن آن به صورت خالص پیدا نکرد. پس از تلاشهای سِر همفری دیوی برای ایزوله کردن این ماده در ۱۸۰۸، او نام «سیلیسیم» را برای این ماده پیشنهاد کرد که برگرفته از silex یا silicis به معنای «سنگ چخماق» بود و به آن پسوند «ایم» داد چرا که فکر میکرد این عنصر یک «فلز» است. در بسیاری از زبانهای غیرانگلیسی از نام پیشنهادی همفری دیوی استفاده میشود.
تصور میشود که گیلوساک و تنارد در ۱۸۱۱ از روش گرم کردن فلز پتانسیم تازه ایزوله شده با سیلیکون تترافلوراید موفق به ساخت سیلیکون آمورف شدند، اما قادر به خالص سازی و تشخیص این ماده و تعیین آن به عنوان یک عنصر جدید نگریدند. نام امروزین این عنصر یعنی “سیلیکون (به انگلیسی: Silicon)” در سال ۱۸۱۷ توسط شیمیدان اسکاتلندی توماس تامسون برگزیده شد. او قسمتی از نام دیوی را حفظ کرد اما در انتهای آن از پسوند “on-” به جای “ium-” استفاده کرد چرا که او باور داشت این ماده یک “نافلز” مانند بورون (به انگلیسی: Boron) و کربُن (به انگلیسی: Carbon) است .
ویژگیهای سیلیسیم
فیزیکی
سیلیسیم در دمای اتاق جامد است و نقطهٔ ذوب و جوش بسیار بالایی دارد. این نقطهها به ترتیب عبارتند از ۱٬۴۰۰ و ۲٬۸۰۰ درجهٔ سانتیگراد. نکتهٔ جالب دربارهٔ سیلیسیم این است که این ماده در حالت مایع چگالی بیشتری نسبت به حالت جامد دارد در نتیجه رفتار این ماده هنگام یخ زدن (جامد شدن) مانند رفتار معمول در دیگر مادهها، با کاهش حجم همراه نیست بلکه حجم آن افزایش مییابد مانند آب که پس از یخ زدگی جرم در یکای حجمش کاهش مییابد و چگالی اش از آب مایع کمتر میشود. سیلیسیم رسانایی گرمایی بالایی دارد و اندازهٔ آن 149 W·m−۱·K−۱ است. برای همین در پوشش جسمهای داغ کاربردی ندارد.
سیلیسیم پالوده در حالت بلوری به رنگ خاکستری است و جلای فلزی دارد. مانند ژرمانیم سخت و بسیار تُرد است و برای تراشه (ورقه ورقه) شدن مناسب است. این عنصر مانند کربن و ژرمانیم هنگام بلوری شدن ساختاربلوری الماس را میپذیرد و فاصلهها در شبکهٔ بندی آن تقریباً ۰٫۵۴۳۰۷۱۰ nm یا ۵٫۴۳۰۷۱۰ Å است.
ابر الکترونی بیرونی سیلیسیم مانند کربن چهار الکترون در لایهٔ آخر دارد. لایههای 1s،2s،2p و 3s سراسر پر شدهاند درحالی که لایهٔ 3p تنها دو جا از ۶ جای آن پر شدهاست. این عنصر یک نیمهرسانا است. ضریب دمایی مقاومت الکتریکی این ماده منفی است چون شمار جابجاییکنندههای (حاملهای) بارهای آزاد آن با افزایش دما افزایش مییابد. مقاومت الکتریکی یک تکبلور سیلیسیم در اثر دریافت تنشهای مکانیکی، تغییر بسیار زیادی میکند.
شیمیایی
سیلیسیم یک شبهفلز است و به آسانی چهار الکترون بیرونی خود را به دیگری میدهد یا به اشتراک میگذارد و به این وسیله میتواند در بسیاری از واکنشهای شیمیایی راه یابد. سیلیسیم با هالوژنها و قلیاها واکنش میدهد اما بیشتر اسیدها (به جز برخی ترکیبهای بسیار واکنش دهندهٔ اسید نیتریک و هیدروفلوئوریک اسید) اثری بر روی آن ندارند. با این حال داشتن چهار الکترون در لایهٔ ظرفیت، مانند کربن به سیلیسیم هم این امکان را میدهد تا در شرایط مناسب با بسیاری از عنصرها وارد واکنش شود.
ایزوتوپهای سیلیسیم
در طبیعت سه ایزوتوپ پایدار برای سیلیسیم پیدا میشود: سیلیسیم-۲۷، سیلیسیم-۲۹ و سیلیسیم-۳۰ که سیلیسیم-۲۸ بیشترین فراوانی را دارد (۹۲ درصد). جدای از اینها، تنها سیلیسیم-۲۹ در فرایندهای تشدید مغناطیسی هستهای و تشدید پارامغناطیسی الکترون کاربرد دارد. تاکنون بیست ایزوتوپ پرتوزا شناخته شدهاست که پایدارترین آنها، سیلیسیم-۳۲ با نیمه عمر ۱۷۰ سال است، پس از آن سیلیسیم-۳۱ با نیمه عمر ۱۵۷٫۳ دقیقه پایدارترین است.دیگر ایزوتوپهای پرتوزا نیمه عمری کمتر از ۷ ثانیه و البته بیشتر آنها حتی نیمه عمری کوتاهتر از یک-دهم ثانیه دارند.
سیلیسیم، هیچ ایزومر هستهای شناخته شدهای ندارد. عدد جرمی ایزوتوپهای سیلیسیم از ۲۲ تا ۴۴ است.[یشترین واپاشی هستهای دیده شده در میان شش ایزوتوپی که عدد جرمی کمتر از سیلیسیم-۲۸ دارند، β+ بودهاست که نخست باعث پدیدار گشتن ایزوتوپهای آلومینیم (۱۳ پروتون)، به عنوان محصول واپاشی، شدهاست. β− بیشترین واپاشی هستهای دیده شده در ۱۶ ایزوتوپ با عدد جرمی بیشتر از سیلیسیم-۲۸ است که باعث پدیدار شدن ایزوتوپهای فسفر (۱۵ پروتون) شدهاست.
پیدایش
از نظر جرم، سیلیسیم سازندهٔ ۲۷٫۷ درصد از پوستهٔ زمین است و پس از اکسیژن دومین عنصر فراوان در پوستهاست. سیلیسیم بیشتر در قالب پیچیدهٔ کانیهای سیلیکات یافت می شود . کمتر به صورت سیلیسیم دیاکسید (سیلیس، بخش اصلی سازندهٔ ماسه) یافت میشود. بلورهای پالودهٔ سیلیسیم در طبیعت بسیار کمیابند. این پدیده از آنجا میآید که در دماهای بسیار بالا برای پیدایش جرمهای درون منظومهٔ خورشیدی، دو عنصر سیلیسیم و اکسیژن بیشترین سازگاری را با یکدیگر دارند و کمتر دچار ناپایداری میشوند.
کاربردها
ترکیبات
این عنصر اکثراً به صورت صنعتی و بدون اینکه خالص سازی شود، استفاده میشود و در واقع، اغلب با پردازش نسبتاً کمی از شکل طبیعی آن استفاده میشود.از این عنصر اغلب برای کارهای ضدآبسازی، ساخت قطعات قالبسازی، آببندهای مکانیکی، گریسهای دما بالا و ترکیبات درزبندی استفاده میشود. از سیلیسیم گاهی برای ساخت لنزهای چشمی و مواد منفجره و آتشکاری استفاده میشود.
الکترونیک
عمده تولیدی به شکل آلیاژی فِروسیلیکنی باقی میماند. فقط نزدیک به ۲۰٪ تا درجهٔ متالورژیکی خالص سازی میشود (مجموعاً ۱٫۳ تا ۱٫۵ میلیون تن در سال). ۱۵٪ از تولید این عنصر متالورژیکی تا هدایت به درجهٔ نیمه رساناها مجدداً خالص سازی میشود. به این درجه خلوص در اصطلاح «خلوص نُه-۹» یا ۹۹٫۹۹۹۹۹۹۹٪ میگویند.
در مدارهای مجتمع متداول، ویفری از جنس سیلیکن مونو-کریستالی به عنوان پایه مکانیکی مدارها استفاده میشود، که این پایهها به کمک آلایش ساخته شده و با لایههای نازکی از اکسید سیلیسیم از هم جدا میشوند.
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .