برشکاری ورق فولادی

برشکاری ورق فولادی

برشکاری ورق فولادی ، به طور کلی، برشکاری ورق یعنی بریدن ورق‌های فولادی با استفاده از روش‌های مکانیکی و دستی و تبدیل آن ‌به قطعات کوچک‌تر.

برشکاری ورق فولادی

روش‌های برشکاری ورق فولادی

هزینه‌ی تمام‌شده، صرفه‌ی اقتصادی، دقت تلرانس برش، امکانات موجود و … در انواع روش‌های برشکاری، با یکدیگر قابل مقایسه هستند. برشکاری به دو روش دستی و مکانیکی انجام می‌شود. در روش مکانیکی، با متمرکزشدن پرتوی لیزر و انرژی گرمایی در یک ناحیه‌ی بسیار باریک، از گرم‌شدن بیش‌ از اندازه‌ی دیگر مناطق قطعه، جلوگیری می‌شود.روش‌های مختلف تولید ورق برشی، بر قیمت نهایی آن تأثیرگذار خواهد گذاشت.

برشکاری ورق فولادی

روش‌های متداول برش ورق

روش‌های متداولی برای تولید ورق برشی وجود دارد که عبارتند از:

لیزر، قالب برش، پلاسما، باربرداری جزئی، جت سیال ساینده، تخلیه‌ی الکتریکی، فرز، برش با تیغه، برش شعله‌ای‌، آلتراسونیکاز طریق برشکاری ورق فولادی، طرح مورد نظر را روی ورق اجرا می‌کنند. امروزه، روش‌های قدیمی منسوخ شده‌اند و برشکاری توسط لیزر، به سرعت، با دقت و بدون دخالت دست، انجام می‌شود.

برشکاری ورق فولادی

مزایای برشکاری ورق با لیزر

همان طور که پیش از این گفتیم، این روش مزایای بسیار زیادی دارد. در این بخش، به بررسی این روش و مزایای آن می‌پردازیم.

  • یکی از سریع‌ترین فرآیندها، برش لیزری است . زیرا با عبور نور و لیزر در کسری از ثانیه ، برش انجام می‌شود.
  • در عین داشتن سرعت، این برش‌ها می‌تواند به صورت منحنی، مارپیچی و یا اشکال مختلف باشد.
  • این دستگاه را می‌توان با کامپیوتر و سیستم‌های اتوماتیک، از راه دور کنترل کرد. از این رو هدایت آن بسیار آسان است.
  • در این روش، هیچگونه برخورد و یا سایشی با ورق وجود ندارد. همین نکته سبب طول عمر دستگاه‌های برش مکانیکی می‌شود.
  • در این روش، آلودگی صوتی به حداقل میزان خود می‌رسد. زیرا سر و صدایی از برش ورق توسط لیزر، حاصل نمی‌شود.
  • جهت اتصال قطعه به دستگاه طی فرآیند برش، نیازی به گیره و یا بند نیست . زیرا این دستگاه، خود دارای صفحاتی است که قطعه روی آن می‌ماند.
  • در این روش، امکان برش چند ورق به صورت همزمان نیز وجود دارد . به همین دلیل، سرعت و دقت چاشنی آن شده و کار، سریع‌تر پیش می‌رود. البته هنگام این فرآیند، باید مراقب بود چند لایه به یکدیگر جوش نخورند.
  • گستره‌ی وسیعی از مواد را می‌توان توسط این روش، برش داد. این مواد می توانند ترد، شکننده، رسانای الکتریکی یا نارسانا، سخت یا نرم باشند. البته در برش مواد با انعکاس بالا، مثل مس و آلومینیم، نیاز به لیزرهای با توان مناسب و جذب پرتوی مناسب توسط فلز است.
برشکاری ورق فولادی

ورق حین و بعد از برش با لیزر

ورق برای برش می‌بایست دارای ویژگی‌های خاصی باشد . زیرا اگر برای این فرآیند آماده نباشد، امکان ازبین‌رفتن آن حین برش پیش می‌آید.

  • در این روش، محدودیت شعاع‌های داخلی ابزار وجود ندارد . پهنای شیار، بسیار باریک است و سبب اتلاف انرژی می‌شود . به همین دلیل، محدودیت شعاع وجود ندارد. این روش بر خلاف روش‌های مکانیکی، براده برجای نمی‌گذارد و این، خود یک مزیت بزرگ به حساب می‌آید.
  • در این روش، خمیدگی ناشی از حرارت در ورق‌ها بسیار کم است.
  • در این روش، برش‌ها بسیار صاف و تمیز بوده و نیاز به عملیات مجدد برای صاف‌کردن آن‌ها نیست و بلافاصله پس از اتمام این فرآیند، جوشکاری روی آن‌ها امکان‌پذیر است.
  • برخلاف سایر روش‌ها، ورق برشی در این روش می‌تواند تیز و چهارگوش باشد.
  • از این روش حتی می‌توان برای انجام برش کور روی چوب استفاده کرد.
  • در این روش، عمق برش محدود بوده و بستگی به توان خروجی لیزر مورد نظر دارد.

فرآیند برشکاری ورق با لیزر

فرآیند برشکاری ورق با لیزر، یک فرآیند گرماده است که طی انجام آن، اشعه‌ی لیزر برای ذوب ماده در یک ناحیه‌ متمرکز می‌شود.برای تمیزکردن محل کار، یک جت گاز، مواد را از ناحیه‌ی ‌برش بیرون می‌راند و یک برش پیوسته، به وسیله‌ی حرکت اشعه‌ی لیزر با دستگاه‌های «ماشین‌کاری کنترل مرکزی» انجام می‌شود و سپس با خروج این مواد مذاب توسط گاز کمکی، فرآیند ادامه می‌یابد.

برای خروج مواد مذاب از شیار برش ورق، از گازهای خنثی، مثل آرگون یا گازهای فعال، مثل اکسیژن استفاده می‌شود. استفاده از گازهای فعال (اکسیژن) دارای مزایایی مانند آزادکردن انرژی و کم‌کردن کشش سطحی است و تا حد قابل قبولی باعث بالا رفتن سرعت برش می‌شود.به‌کارگیری گاز خنثی، سبب از بین بردن انرژی اضافی اکسیداسیون می‌شود و تنها پرتوی لیزر است که باعث ذوب سطح در حال برش می‌شود. به طور معمول، فشار گازهای خنثی برای برشکاری خیلی بیشتر از فشار گازهای فعال، مثل اکسیژن است.

روش‌های برشکاری

برشکاری ورق توسط لیزر با روش‌های مختلفی انجام می‌شود. در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

برش تبخیری

برش تبخیری روشی است که در ابتدا پرتوی متمرکزشده، سطح قطعه را تا نقطه‌ی جوش، گرم کرده و یک حفره برای راهنمایی ایجاد می‌کند. سپس، حفره به سبب بازتاب‌های متعدد، دچار افزایش ناگهانی قابلیت جذب می‌شود به همین دلیل، قطعه به سرعت گرم شده و در این هنگام، بخار آزاد تشکیل می‌شود. به دلیل تغییر فاز مستقیم به بخار، کیفیت این نوع برش، بسیار بالا است.

برشکاری ورق فولادی

برش تبخیری ورق

در این روش، جذب انرژی با شدت بالا سبب ذوب فلز شده و شیارهای برشی ایجاد می‌شود. به طور معمول از یک نازل مخروطی هم‌محور با پرتوی لیزر، برای گاز کمکی استفاده می‌شود.فشار گاز در این روش، بالا است که سبب ایجاد نیرویی برای خروج مواد مذاب از شیار برش می‌شود. مواد مذاب به صورت عمودی از پایین شیار برش، به حالت قطره‌ای خارج می‌شود و بعضی از مواد مذاب به زیر سطح برش می‌چسبند. تغییر فاز طی این روش از جامد به مذاب است؛ بنا بر این، نسبت به روش تبخیری، انرژی کمتری در آن استفاده می‌شود.

دمش اکسیژن

مقدار انرژی آزادشده از واکنش سوختن در این فرآیند، متغیر و وابسته به جنس ورق است. به عنوان مثال، برای ورق‌های فولادی، 60 درصد و برای مواد واکنش‌پذیری مانند تیتانیوم، حدود 90 درصد است.به همین دلیل، سرعت برش طی انجام این روش از حالت معمولی با گاز خنثی بیشتر است. البته باید توجه داشته باشید که استفاده از گاز اکسیژن برای همه‌ی مواد؛ امکان‌پذیر نیست. به عنوان مثال، در ورق تیتانیوم به دلیل انرژی بیش از حد وارد‌شده به ورق، عرض برش زیاد بوده و سوختگی دیواره‌ها به وجود می‌آید.

شکست کنترلی

برش به روش شکست کنترلی، سبب ایجاد یک تنش مکانیکی در محل برخورد با قطعه می‌شود. انرژی به‌کاربرده‌شده در این روش از سه روش قبلی کمتر است. زیرا نیازی به ذوب و یا تبخیر ماده نیست. همچنین برش در این روش، با سرعت بالایی انجام شده و لبه‌های تیز و صافی ایجاد می‌شود. این روش، بیشتر برای برش مواد تردی مانند سرامیک‌، شیشه، سیلیکون و اکسید آلومینیوم استفاده می‌شود.

برشکاری ورق فولادی

روش حکاکی

یکی دیگر از روش‌های برش، حکاکی است که برای ایجاد حفره‌های خطی عمیق یا سطحی به کار می‌رود.

برشکاری ورق فولادی

روش CNC

کلمه‌ی CNC اختصار واژه Computer Numerical Control بوده و اسم روشی است که در آن، یک مینی‌کامپیوتر یا میکروکامپیوتر، وظیفه‌ی ارسال برنامه‌های لازم را برای برش یا حک روی فلزات دارد. کل این فرآیند به صورت کامپیوتری انجام شده و یکی از روش‌های مدرن به شمار می‌‌رود. تمام مراحل و دستورالعمل‌ها در کامپیوتر ذخیره شده و به راحتی می‌توان کدها را اصلاح یا ویرایش کرد.

معیارهای انتخاب بهترین روش برشکاری ورق

بین تمام روش‌ها، ویژگی‌ها، مزایا و معایبی که گفته شد، شما اول باید نیاز خود را بررسی کنید و سپس، بهترین انتخاب را برای برش ورق‌های فولادی انجام دهید. دقت، کیفیت و هزینه‌‌ی هر روش را در نظر بگیرید.

سخن پایانی

ورق، از مصالح ساختمانی پرکاربرد به حساب می‌آید که برای برش این قطعه‌ی فولادی، از روش‌های متفاوتی استفاده می‌شود؛ ما در این مقاله سعی کردیم به توضیح این روش‌ها بپردازیم.

آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می‌ توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .

دسترسی سریع به محصولات

میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴

نظر دهید

Phone icon
Call Now Button