تفاوت شکل ظاهری میلگردها ؛ A3 ، A2 ، A1 و A4
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، میلگرد یکی از مقاطع فولادی شناخته شده در ساختمان سازی است. با توجه به استانداردی که میلگرد در کشور شما به تولید می رسد، شکل ظاهری، خواص و محل استفاده آن تغییر خواهد کرد. در کشور ایران پراستفاده ترین نوع میلگرد، میلگردهای آجدار هستند. این دسته از محصولات را برای افزایش استحکام در زمان ساخت سازه مورد استفاده قرار میدهند. البته میلگردهای نوع آجدار تنها مقاطع تولید شده در ایران نیستند.
میلگردهای آلیاژی (میلگرد CK45، ST52، ST37 و …)، ساده، آلومینیوم، استنلس استیل، گالوانیزه، میلگرد سیاه،GFPR و … از دیگر انواع این مقطع فولادی هستند. در این مقاله هدف اصلی آشنا کردن شما با انواع میلگردهای آجدار و بررسی تفاوت ظاهری و کاربردی آنهاست. علاوه بر آشنایی با انواع میلگردها، پس از مطالعه این محتوا میتوانید تفاوت میلگرد a2 و a3 و تفاوت میلگرد a3 و a4 را نیز به راحتی تشخیص بدهید.
انواع میلگرد از نظر شکل ظاهری
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، قبل از بررسی تمام خواص میلگردها بهتر است تعریفی جزئی از این مقاطع را بلد باشید. فولادهای با سطح مقطع دایره ای شکل و نسبت طول به قطر بالا را میلگرد گویند. بتن مقاومت فشاری بالایی دارد ولی مقاومت کششی آن بسیار کم است. به طور کلی مقاومت فشاری بتن در حدود 10 برابر مقاومت کششی آن است؛ به همین دلیل استفاده از بتن در قطعات تحت فشار مانند ستون ها و پایه ها مناسب است. در این میان پایین بودن مقاومت کششی بتن، موجب می شود که استفاده از آن بدون کمک در قطعاتی که به طور همزمان تحت تاثیر کشش و فشار هستند با محدودیت همراه باشد.
میلگرد این محدودیت را برای بتن برطرف میکند. به این ترتیب جسم مرکبی که از ترکیب فولاد و بتن حاصل می شود را بتن مسلح یا بتن آرمه می نامند. از نظر شکل ظاهری میلگردها به دو صورت با سطح رویه ساده (صاف) و آجدار تولید می شود. البته شما میتوانید میلگرد را از نظر ترکیب فولادی نیز دسته بندی کنید. چند نمونه از این میلگردها، میلگرد st37، فولاد vcn، میلگرد mo40 و … هستند که در این مقاله به آنها نمی پردازیم. این محصول دارای جنس های مختلفی می باشد که براساس کاربرد و خواص آن مصرف می گردد. با این حال پر مصرف ترین میلگردی که در صنعت کاربرد دارد با مشخصه فولادی معمولی بوده و شامل دسته بندی خاصی می باشد.
طبقه بندی میلگردها از نظر شکل ظاهری
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، این محصولات براساس مقدار معینی از مقاومتشان در برابر نیروی کششی طبقه بندی می شوند که در اصطلاح به آن مقاومت مشخصه فولاد می گویند. در استاندارد روسیه میلگردها مطابق جدول زیر به انواع A1 و A2 و A3 تقسیم می شوند.
همچنین در کارگاه ساختمانی از لحاظ رده مکانیکی یا شکل ظاهری به طور کلی به چهار دسته تقسیم بندی می شوند که تحت عناوین a1، a2، a3 و a4 نامیده شده و در ادامه هرکدام از آن ها به تفکیک شرح داده می شوند. در ادامه قصد داریم شما را با انواع میلگرد آجدار و ساده آشنا کرده و مشخصات و ویژگی های هر کدام را به طور دقیق بررسی کنیم.
میلگرد A1
(نرم بدون آج) اولین گروه، میلگردهای a1 می باشند که اسم آئین نامه آن ها F240 یا رده مقاومتی 240 هستند که به میلگردهای A1 یا ساده معروفند و هیچ گونه شکل آج بر روی آن ها وجود ندارد. از لحاظ سختی در رسته میلگردهای نرم تقسیم بندی می شوند. میلگردهای A1 دارای ویژگی های مختلفی هستند به طور مثال تنش جاری و گسیختگی این سری میلگردها به ترتیب 2300 و 3800 کیلوگرم بر سانتی متر مربع تعریف شده است. تغییرات پلاستیکی که در این میلگردها وجود دارد نزدیک به 25 درصد ذکر شده است. از میلگردهای گرید A1 برای آهنگری و جوشکاری استفاده می شود. دلیل استفاده از این محصول برای جوشکاری، میزان کربن پایین در ترکیب شیمیایی میلگرد است.
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، میلگرد A2
( نیمه سخت با آج ساده) رده بعدی میلگردهای A2 هستند که به شکل آجدار بوده و از لحاظ طبقه بندی در رده S340 دسته بندی می شوند و جزء میلگردهای نیمه سخت هستند. یک محور در امتداد طولی بوده و یک سری دورپیچ به صورت مارپیچ نسبت به این محور طولی قرار دارند. این محصولات از لحاظ مقاومتی نسبت به میلگردهای A1 مقاوم تر می باشد. از لحاظ کاربرد در صنعت ساختمان نیز بیشتر در میلگردهایی که عملکرد برشی دارند مانند خاموت ها ، کمرکش های دیوارهای برشی قابل استفاده می باشند.
تنش جاری میلگرد A2 3000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی آن 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. از دیگر ویژگی های میلگرد آجدار گرید A2 می توان به میزان تغییر شکل پلاستیکی (19 درصد) اشاره کرد. از نظر کارشناسان جوشکاری روی این گرید میلگرد کار درستی نیست و بهتر است صورت نگیرد هرچند در صورت اجبار شما می توانید میلگردهای A2 را جوشکاری کنید.
میلگرد A3
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، (سخت با آج پیچیده) رده بعدی A3 بوده و میلگردهای آجدار با شکل آجدار مارپیچ می باشند و از لحاظ سختی در رده نیمه سخت قرار دارند. شکل آج ها در این میلگرد نسبت به محور طولی به صورت جناقی (هشتی شکل ) می باشند و از لحاظ مقاومت نیز نسبت به میلگردهای A1 و A2 مقاومت بالاتری دارند. تنش جاری میلگرد 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد. همچنین تنش نسبی پلاستیکی نیز 14 درصد بوده و به عنوان میلگرد خشک شناخته می شود. لازم به ذکر است که این دسته از میلگردها نیز قابلیت جوشکاری نداشته و به عنوان میلگردهای اصلی سازه و میلگردهای طولی تیرها و ستون ها مورداستفاده قرار می گیرند. میلگرد A3 در کارخانه های مختلف با قیمت ها و سایزهای مختلف در کشور ایران تولید می شود.
تفاوت میلگرد A2 و A3
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، یکی از راه های شناسایی این دو محصول شکل آج آن ها می باشد. شکل آج A2 به صورت منفرد و موازی و در میلگرد A3 به صورت ضربدری و هفت و هشت می باشد. در طراحی پی از محصول طولی A3 و میلگرد عرضی A2 استفاده می شود. میلگرد A3 تردتر و شکننده تر بوده ولی A2 انعطاف پذیرتر می باشد. اگر آج محصول به صورت فنری باشد از نوع A2 است. البته توجه داشته باشید که برای شناسایی نوع میلگرد علاوه بر بررسی ظاهری آج، ترکیبات شیمیایی میلگرد را نیز بررسی کنید.
دلیل تاکید بر تمام این بررسی ها، افراد سودجویی هستند که میلگردهایی با آج نوع A3 و ترکیبات آلیاژی میلگرد گرید A2 به بازار عرضه می کنند.از آنجایی که هر دو این آنالیزها برای ساختمان سازی استفاده می شوند، می توانید در هنگام خرید از کارخانه ای خرید کنید که هر دو گرید را موجود دارد. برای مثال کارخانه مجتمع فولاد شاهرود هر دو این گریدها را تولید می کند. از جمله محصولات این کارخانه می توان به میلگرد با سایزهای زیر اشاره کرد.
آنالیز | محل بارگیری | نوع | |
---|---|---|---|
میلگرد 8 شاهرود | A2 | کارخانه | شاخه آجدار |
میلگرد 14 شاهرود | A3 | کارخانه | شاخه آجدار |
میلگرد 16 شاهرود | A3 | کارخانه | شاخه آجدار |
میلگرد ۱۸ شاهرود | A3 | کارخانه | شاخه آجدار |
تفاوت شکل ظاهری میلگردها ، میلگرد A4
رده بعدی A4 بوده که جزو محصولات سخت محسوب شده و از لحاظ رده مقاومتی در آئین نامه از این میلگردها به عنوان میلگرد رده S500 ذکر می شود. شکل آج ها به صورت آج مرکب نسبت به محور طولی می باشد و از این طریق نسبت به سایر رده ها متمایز است. استفاده از این میلگردها اخیرا در سازه ها کاربرد زیادی داشته و اگر در طراحی ها از این محصول استفاده کنیم نسبت به وزن مصرفی حدود 1 تا 2 کیلو در هر متر مربع وزن میلگرد در مجموع سبک سازی می شود. قیمت میلگرد A4 نسبت به نوع های A2 و A3 بیشتر بوده و میزان آن بسته به سایز آرماتور می باشد.
کاربرد میلگرد a1، a2، a3 و a4
میلگردهای معرفی شده دارای کاربردهای متفاوتی در ساخت و ساز و صنعت می باشند. میلگردهای نوع a2 به دلیل شکل پذیری مناسبی که دارند معمولا در ستون، تیر و دیوار برشی مورداستفاده قرار می گیرند. برای فونداسیون می توانید از هر دو میلگرد نوع a2 و a3 استفاده نمایید ولی برای ساخت پی بهتر است برای آرماتورهای طولی از میلگرد a3 و برای آرماتورهای عرضی از میلگرد a2 استفاده کنید.
نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که به دلیل ترد بودن و شکل پذیری کم میلگردهای a3 استفاده از آن ها در مناطق مستعد زلزله و برای مواردی مانند ساخت ستون، دیوار برشی و تیر و تیرچه و دال ممنوع می باشد. همچنین از میلگردهای A4 نیز در ساختمان سازی استفاده نکرده و برای کارهای سنگین مناسب می باشند.
مشخصات ابعادی و وزن میلگرد ساده و آجدار
برای اینکه بتوانید به طور دقیق انواع میلگرد را شناسایی کنید و همچنین بتوانید تفاوت میلگرد A2 و A3 از یکدیگر را تشخیص دهید، جدول وزن و ابعاد این محصول برای شما بسیار کاربردی خواهد بود. جدول زیر مشخصات میلگردها با قطر اسمی 8 تا 32 میلی متر را برای شما ارائه می دهد.
به طور کلی میلگردهای آجدار شامل فولادهای مدل Bst 500S و Bst 420S می باشند. این محصولات را براساس شکل ظاهریشان به دو دسته کلی تقسیم می کنند:
میلگرد آجدار تابیده
این نوع میلگردها توسط کار سرد پیچ خورده و دارای گامی معادل مقداری 10-12 ds بوده و همچنین همراه با آج طولی می باشند. همچنین مقدار فاصله بین دو آج مورب در دو طرف برابر c=0/3ds می باشد. برای آگاهی بیشتر به شکل های زیر مراجعه کنید.
میلگرد تاب خورده در حالت سرد Bst420S
میلگرد آجدار تابیده نشده
این نوع میلگردها که پیچ و تاب نخورده اند، دارای فاصله بین دو آج مورب در طرفین معادل e=0/2ds می باشند. شکل های زیر. نکته قابل ذکر آنکه، در هر دو مدل آج تابیده و آج طولی وجود دارد. ولی در میلگردهای تابیده نشده وجود آج های طولی اختیاری است.
میلگرد آجدار تابیده نشده Bst420S و همراه و Bst500S بدون آج طولی
نکته دیگر آنکه آج های مورب دارای مقطع هلالی بوده و نباید آج طولی را قطع کنند. همچنین آج های مورب دارای شیب انتهایی (کناری) تندی بوده و α≤45 می باشد.
مشخصات خواص مکانیکی میلگردهای ساده و آجدار
همانگونه که گفته شد میلگردها در دو دسته ساده و آجدار قرار می گیرند.
ترکیب شیمیایی میلگردهای ساده و آجدار تولیدی
در جدول زیر می توانید ویژگی های میگرد آجدار و ساده را با توجه به میزان آلیاژهایی که در هر یک استفاده شده است، بررسی کنید. ترکیب شیمیایی این محصولات برای مشخص کردن مکان استفاده، ضرورت دارد. برای مثال در مکان هایی که نیاز به جوشکاری دارید باید از میلگردهایی استفاده کنید که در ترکیب شیمیایی خود کربن کمتری دارند.
تطبیق استاندارد میلگردها
استاندارد میلگردها با توجه به آج، استاندارد GOST، ASTM و JIS در جدول زیر ارائه شده است. شما همچنین می توانید علامت مشخصه میلگرد را در جدول مشاهده کنید. آشنایی با تمام نحوه های معرفی میلگرد در زمان خرید کمک بزرگی خواهد بود.
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .
دسترسی سریع به محصولات
میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴