تفاوت فلزات آهنی و غیرآهنی
تفاوت فلزات آهنی و غیرآهنی در وجود یا عدم وجود آهن است. ولی انواع فلزات آهنی و فلزات غیرآهنی هر کدام ویژگیهای متمایز خود را دارند. این ویژگیها باعث میشوند هر کدام در جایگاه مناسبی استفاده شوند. به زبان ساده، اصطلاح فلز آهنی به هر فلز حاوی آهن اطلاق میشود. فلزات آهنی به دلیل داشتن آهن، مغناطیسی، قوی و سخت به شمار میروند. بنابراین، این مواد اغلب برای ساخت خانهها، لولهکشی در مقیاس بزرگ، ظروف صنعتی، ساخت و ساز و کاربردهای مهندسی استفاده میشوند. یکی دیگر از ویژگی های فلزات آهنی وجود مقدار زیادی کربن است که باعث میشود سختی افزایش و انعطافپذیری کاهش یابد. البته دو استثنا وجود دارند، فولاد زنگ نزن با محتوای کروم بالا و آهن فرفورژه که حاوی سطوح بالایی از آهن خالص است.
هر شکلی از آهن و فولاد به عنوان فلزات آهنی در نظر گرفته میشود. مقدار کمی از عناصر دیگر را میتوان به آهن و فولاد اضافه کرد تا خاصیت مورد نظر به دست آید. به عنوان مثال، مس به فولاد مولیبدندار اضافه میشود تا مقاومت در برابر خوردگی اتمسفری را افزایش دهد.افزودن نیکل به فولاد حاوی کروم، استحکام و سختی را افزایش میدهد و برای تولید فولاد زنگ نزن استفاده میشود. مقادیر کم هر فلز، ترکیب فولاد را به فلز غیر آهنی تغییر نمیدهد. درواقع فولاد را فقط به آلیاژ غیرآهنی تبدیل می کند. از سوی دیگر، خواص مغناطیسی فلزات آهنی برای دستهبندی و بازیافت در صنعت ضایعات فلزی ارزشمند است و حتی برای چسباندن کارتپستالها و لیست مواد غذایی به دربهای یخچال مفید محسوب میشوند.
تفاوت فلزات آهنی و غیرآهنی ؛ انواع فلزات آهنی و کاربرد آنها
فولاد کربنی
محصول فولاد کربنی، یکی از رایج ترین فلزات آهنی با بیش از ۹۰ درصد آهن است. فولاد کربنی ستون فقرات ساختمان و ساخت و ساز است، به طوری که برخی از بلندترین آسمانخراشهای جهان توسط فولاد کربنی سنگین ساخته شدهاند.
چدن
چدن نسبت به سایر فلزات آهنی، کربن بیشتری دارد. از طرفی به جز آهن و کربن، آلیاژ آهنی دیگری در آن استفاده نمیشود و در نتیجه، ارزان قیمت به شمار میرود. از این ماده میتوان برای ساخت ظروف آشپزی، چرخ دنده، میله، پینهایی که در معرض سایش قرار دارند و همچنین تجهیزات معدن استفاده کرد.
آهن فرفورژه
در مقایسه با چدن، آهن فرفورژه دارای محتوای کربن نسبتا کمی است. خاصیت ارتجاعی و استحکام کششی بالا، انعطاف پذیری، نرم و مغناطیسی بودن جزو ویژگیهای این فلز آهنی به حساب میآیند. آهن فرفورژه را میتوان گرم کرد و و به اشکال مختلف شکل داد. برخلاف سایر فلزات آهنی، آهن فرفورژه در برابر خوردگی و اکسیداسیون مقاومت میکند. در نتیجه میتوان انواع مهره، پیچ، نرده و پلههای فضای باز را با این ماده ساخت.
فولاد زنگ نزن
این فولاد از ۱۰۰% مواد قابل بازیافت ساخته شده است. همچنین نسبت به فولاد کربنی مقدار کروم بیشتری دارد، بنابراین در برابر خوردگی مقاومتر است. از انواع آلیاژهای استیل میتوان برای ساخت لوازم خانگی، داروسازی، تجهیزات پزشکی، تجهیزات غذایی و چاقو استفاده کرد.
فلزات غیر آهنی
همانطور که پیداست، فلزی که آهن ندارد را فلز غیرآهنی مینامند. استفاده از فلزات غیر آهنی در طول تاریخ بسیار گسترده بوده است، به طوری که مس و برنز برای پیشرفت تمدن در طول عصر حجر تا حدود ۱۷۰۰ سال قبل از میلاد، زمانی که مردم یاد گرفتند که چگونه مس و قلع را برای ساخت سلاحهای برنزی استخراج کنند، اعتبار داشته است. برخلاف فلزات آهنی، این آلیاژها چکشخوار و سبکتر به حساب میآیند. بهخصوص در مواردی مانند صنعت هوافضا که محدودیت وزن وجود دارد و شما به دنبال استحکام هستید، این فلزات به شکل زیادی مورد استفاده قرار میگیرند.
در این فلزات خواص متمایزی وجود دارند و این خواص به فلزات خالص یا آلیاژهای بدون آهن مربوط میشوند. علاوه بر فلزات غیرآهنی مانند آلومینیوم، مس، سرب، روی، قلع، فلزات گرانبها مانند طلا و نقره نیز در این گروه جای میگیرند و برای اهداف زیباییشناسی استفاده میشود. این فلزات آهن ندارند و همین امر آنها را در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاومتر میکند. بنابراین برای لوله کشی، ناودان، سقف و تابلوهای بیرونی مناسب به شمار میروند. علاوه بر غیر مغناطیسی بودن، برای کاربردهای الکترونیکی و سیمکشی کاربردهای فراوانی دارند.
تفاوت فلزات آهنی و غیرآهنی ؛ انواع فلزات غیر آهنی
آلومینیوم
آلومینیوم به عنوان یکی از فلزات غیرآهنی سبک و قوی، به راحتی شکل میگیرد. بنابراین میتواند به راحتی ریخته گری، آهنگری، ماشینکاری و جوشکاری شود. در بخشهایی از هواپیما مانند گلگیرها، قابها، پیستونها، رادیاتورها و قطعات مشابهی که در ساخت خودروها، کامیونها، قایقها و دوچرخهها استفاده میشوند، آلومینیوم به کار میرود.
مس
شکلپذیری، چکشخواری و رسانایی بالای مس آن را به فلز اصلی در سقفهای ورق، بلبرینگها، لولهها، مجسمهها و صنعت برق به شکل سیم و سایر رساناها، تبدیل کرده است.
سرب
سرب فلزی سنگین، نرم، چکشخوار است و همچنین نقطه ذوب و قدرت کمی دارد.
قلع
قلع نرم، چکش خوار و استحکام کششی کم است. این فلز در ترکیب با سایر عناصر، آلیاژهای صنعتی زیادی را تولید می کند. معروفترین این آلیاژها برنز یا همان مفرغ است که از ترکیب این فلز با مس ساخته میشود. مسوار یکی دیگر از آلیاژهای مهم قلع به شمار میرود که بین ۸۵-۹۹% قلع دارد. این آلیاژ جزو آلیاژهای گران قیمت قلع به حساب می آید و به صورت مفتول، لوله و … در بازار عرضه میشود. بیشترین کاربرد آلیاژ مسوار در ساخت وسایل آشپزخانه و وسایل تزئینی است. از طرفی، عنصر قلع معمولا برای جلوگیری از خوردگی فولاد استفاده میشود.
روی
آلیاژهایی که روی در آنها قرار میگیرد، از قرنها پیش به کار میرفتند. از موارد استفاده روی میتوان به آلیاژهای مختلف از جمله برنج و فولاد گالوانیزه اشاره کرد. برنج به دلیل استحکام و مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی، کاربردهای وسیعی دارد. فلزی با نقطه ذوب پایین با استحکام متوسط است که در گالوانیزه کردن برای جلوگیری از زنگزدگی فولاد یا آهن استفاده میشود.
برنج
همانطور که اشاره کردیم، برنج اساسا آلیاژی از جنس مس و روی است. بسته به مقدار روی یا سایر عناصر اضافه شده به برنج، ترکیب آن میتواند تغییر کند. از آنجا که آلیاژ برنج در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارد می توان از آن در بسیاری از صنایع استفاده نمود.
آلیاژهای آلومینیوم
آلیاژ آلومینیوم یک ترکیب شیمیایی است که در آن عناصر دیگری به آلومینیوم خالص اضافه میشوند تا خواص آن را بهبود بخشند.
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .
دسترسی سریع به محصولات
میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴