چرا استیل زنگ نمی زند؟

  • خانه / چرا استیل زنگ نمی زند؟

چرا استیل زنگ نمی زند؟

چرا استیل زنگ نمی زند؟ فولاد ضد زنگ یکی از رایج‌ترین مواد فلزی در صنایع مختلف به‌حساب می‌آید که دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های گوناگونی است. یکی از سؤالات اساسی که درباره این آلیاژها مطرح می‌شود این است چرا استیل زنگ نمی زند؟ در سال 1913 میلادی یکی از متالورژیست‌های انگلیسی با نام هری برلی روی پروژه‌ای که در ارتباط با سایش گلوله تفنگ بود، تحقیقاتی انجام ‌داد. در همین زمان و به طور اتفاقی متوجه شد درصورتی‌که درصد مشخصی از کروم را به فولاد اضافه کنیم، می‌توانیم فولاد کم کربن را در برابر خوردگی، حملات اسیدی و همچنین زنگ‌زدگی مقاوم کنیم.

امروزه به‌منظور تولید فولادهای ضدزنگ، علاوه بر آهن، کربن و کروم از عناصر دیگری نیز کمک گرفته می‌شود؛ از جمله: نیکل، نیوبیم، مولیبدن و تیتانیوم. به‌طورکلی نیکل، مولیبدن، نیوبیم و کروم از جمله عناصر آلیاژی هستند که می‌توانند باعث افزایش مقاومت به خوردگی فولاد ضد زنگ شوند. برای اینکه مقاومت ایجاد شود، نیاز است حداقل 10.5% کروم به فولاد اضافه شود. کروم موجود در آلیاژ استیل با اکسیژنی که در اتمسفر است، ترکیب می‌شود و لایه نازک غیر فعالی از اکسید کروم بر سطح فلز ایجاد می‌کند. در نتیجه تشکیل این لایه نازک و نامرئی است که مقاومت به خوردگی در استنلس استیل ایجاد می‌شود.

اندازه‌ اتم‌های کروم و اکسیدهای آن‌ها مشابه است، بنابراین این اتم‌ها به طور منظم روی سطح فلز قرار می‌گیرند و لایه‌ای پایدار با ضخامت چند اتم تشکیل می‌دهند. درصورتی‌که سطح فلز خراشیده شود، لایه اکسید با سرعت بالایی مجدد تشکیل خواهد شد و در نهایت با بازیابی لایه محافظ از خوردگی اکسیداتیو جلوگیری به عمل خواهد آمد. در واقع همین خواص فولاد زنگ نزن آن را به گزینه‌ای عالی برای استفاده در صنایع مختلف تبدیل می‌کند. تا به اینجای کار توانستید به‌صورت حدودی با این سؤال آشنا شوید که چرا استیل زنگ نمی زند؟ در ادامه به‌صورت کامل اطلاعاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت تا اگر به دنبال آشنایی با فولاد زنگ نزن هستید، با مشکلی روبه‌رو نشوید.

انواع فولاد ضد زنگ

فولاد ضد زنگ دارای انواع مختلفی است و هرکدام می‌توانند ویژگی‌های مختلفی از خود نشان دهند. کاربرد فولاد زنگ نزن بر اساس آلیاژ‌های مختلف آن (آشنایی با انواع آلیاژ استیل و خواص آن‌ها)، متنوع است. به‌طورکلی فولادهای زنگ نزن از نظر ساختار متالورژیکی به 3 دسته اصلی تقسیم می‌شوند که شامل آستنیتی، فریتی و مارتنزیتی هستند. برای شناسایی انواع استیل از بررسی ریزساختار کریستالی و فاز غالب بهره برده می‌شود. در زیر به انواع این فولادها اشاره خواهیم کرد:

– فولاد آستنیتی

فولاد آستنیتی دارای کریستال‌های چندوجهی آستنیت هستند. در این نوع از آلیاژها از کروم و نیکل به‌عنوان اصلی‌ترین عناصر آلیاژی استفاده می‌کنند؛ اما گاهی اوقات می‌توانید شاهد منگنز و نیتروژن نیز باشید. ترکیبات فولاد آستنیتی مثل گرید 302، 18% کروم و 8% نیکل دارند. به‌منظور سخت کردن این فولادها نمی‌توان از عملیات حرارتی استفاده کرد. این نوع از فولادهای ضدزنگ را می‌توان در گریدهای مختلفی مشاهده کرد که رایج‌ترین آن گرید 304 است. استیل گرید 304 دارای 18 تا 20 درص کروم و 8 تا 10 درص نیکل است. از این گرید می‌توان برای ساخت وسایل خانگی، لوله و اتصالات، مخازن آب خانگی، وسائل جراحی، اجزای خودرو و تجهیزات صنایع غذایی بهره برد.

– فولاد فریتی

فولادهای فریتی نیز دارای ساختاری با کریستال‌های مکعبی و فریت به عنوان فاز اصلی هستند. عنصر اصلی در تولید این نوع استیل کروم است. به عنوان مثال استنلس استیل 430 دارای 17% کروم است. فولاد فریتی ضدزنگ در مقایسه با فولاد آستنیتی انعطاف‌پذیری کمتر دارند و برای سخت کردن آنها نیز نمی‌توان از عملیات حرارتی بهره برد.

– فولاد مارتنزیتی

آخرین نوع از فولاد ضد زنگ نوع مارتنزیتی است. ساختار این فولاد بسیار ریز است و مشاهده آن برای اولین‌بار در سال 1890 توسط آدولف مارتنز انجام شد. به‌طورکلی فولادهای مارتنزیتی در بین فولادهای کم‌کربن جای می‌گیرند. به عنوان نمونه گرید 410 از نوع مارتنزیتی بوده و برای تولید آن‌میزان کروم و کربن به ترتیب 12% و 0.12% می‌باشد. سختی این فولادها بسیار بالا است؛ اما میزان چقرمگی کم است؛ به همین علت شاهد میزان شکنندگی زیادی خواهید بود. در عوض این نوع فولادها قابلیت عملیات حرارتی دارند.

البته انواع دیگری از فولادهای زنگ نزن مانند فولادهای ضد زنگ رسوب سخت و فولاد داپلکس نیز وجود دارند. امروزه با توجه به ویژگی‌های بارز فولادهای ضد زنگ یا استنلس استیل روز به روز بیشتر مورد توجه صنایع مختلف قرار می‌گیرند و به همین دلیل از تنوع زیادی برخورداند. لازم به ذکر است فولاد ضد زنگ را می‌توان با کیفیت سطح متنوع و انواع بافت‌ها تولید کرد و همچنین رنگ‌آمیزی آن‌ها در طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها با تکنولوژی خاصی امکان‌پذیر است.

چرا استیل زنگ نمی زند؟
سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که چرا استیل زنگ نمی زند؟ دلیل این موضوع به عناصر آلیاژی تشکیل‌دهنده و بطور خاص میزان کروم بازمی‌گردد. برای تولید استنلس‌استیل می‌توان از ترکیبات آلیاژی مختلف برای رسیدن به گریدهای متنوع بهره برد؛ اما اصلی‌ترین مواد که باعث مقاومت به خوردگی و ویژگی‌های بارز استیل می‌شوند، شامل نیکل، مولیبدن، نیوبیم و کروم هستند. فولادهای ضدزنگ در انواع مختلفی وجود دارند و هر یک کاربردهای متنوعی دارند. اگر هنوز به دنبال جواب این سوال هستید که چرا استیل زنگ نمی زند، می‌توانید با مجموعه ما در ارتباط باشید.

آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضدزنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می‌ توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .

دسترسی سریع به محصولات

میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضدزنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

صفحه فیسبوک | صفحه اینستاگرام | لینکدین | مای‌اسپیس | پینترست | یوتیوب | ویکی‌پدیا |

نظر دهید

Phone icon
Call Now Button