برشکاری مقاطع فلزی به روش گرم
به فرآیند برشکاری مقاطع فلزی و تبدیل آنها به قطعاتی با ابعاد مشخص و دلخواه برشکاری فلزات گفته میشود. از گذشته تا کنون فلزات در صنایع مختلف اهمیت و کاربرد زیادی داشته اند؛ از این رو برش فلزات نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه برشکاری فلزات با روشهای گوناگون و به کمک ابزارهای مختلفی انجام میشود. متداولترین روش های برشکاری فلزات که در صنایع مختلف از آن ها بهره برده می شود شامل دو دسته کلی برشکاری سرد و برشکاری گرم است. در این مقاله تلاش داریم انواع برش فلزات را بررسی کرده و کاربرد هریک را با شما به اشتراک بگذاریم.
انواع روش های برشکاری فلزات
همان طور که اشاره شد برشکاری مقاطع فلزی با توجه به شرایط دمایی که دارند، می تواند به صورتهای مختلفی انجام شود تا در نهایت نتیجه نهایی رضایت بخش باشد. اما در کل برش مقاطع فلزی در دو دسته زیر جای میگیرند که عبارتند از :
- برشکاری گرم
- برشکاری سرد
برشکاری مقاطع فلزی ؛ برشکاری گرم
در برشکاری گرم از تجهیزاتی استفاده میگردد که باعث بالا رفتن دمای فلز میشود و به این ترتیب میتوان فلزات را برش داد. نکته اساسی در مورد روش برش فلزات در روش برشکاری گرم این است که به هیچ وجه نباید فلز مورد نظر تغییر حالت دهد (چه فیزیکی و چه شیمیایی). بنابراین دقت در انتخاب روش برش میتواند بر کیفیت محصول نهایی، تاثیر چشمگیری داشته باشد.
مزایای برشکاری گرم
استفاده از برشکاری گرم مزایایی به همراه دارد، که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کاهش میزان ضایعات
برخلاف روش سرد، ضایعاتی که در این روش تولید می شود، بیشتر به صورت غیر فلزی می باشند. البته مقدار تراشه های تولیدی در برشکاری سرد نسبت به ضایعات در روش گرم بیشتر است. در صورتی که ضخامت مقاطع فولادی زیاد باشد، در هر صورت ضایعات وجود خواهد داشت. مزیت برشکاری گرم این است که ابزار برش گرم دقیقا در محل برش قرار دارد، که این موضوع سبب می گردد محصول در حال برش به صورت افراد پرتاب نشود. همچنین از ضایعات تولیدی در طی عملیات برشکاری گرم، می توان قطعات جدیدی تولید و در موارد دیگری استفاده نمود.
سرعت برشکاری در حجم زیاد
افزای سرعت انجام عملیات برشکاری، یکی از مهم ترین مزایای استفاده از روش برشکاری گرم می باشد. از این رو توصیه می گردد از برشکاری گرم روش در کارگاه هایی که نیاز به تعداد انبوه میلگرد برش خورده دارند، استفاده شود.
مکانیزه کردن عملیات برش
به منظور مکانیزه کردن عملیات برش، باید از رایانه ها به صورت برنامه ریزی استفاده نمود. البته در برخی از دستگاه های تمام اتوماتیک سرد، امکان مکانیزه کردن برش وجود دارد ولی برشکاری گرم به علت سهولتی که در برش دارد، بیشتر در بین صنایع مرسوم است.
معایب برشکاری گرم
استفاده از روش برشکاری گرم علاوه بر مزایای ذکر گردیده ، دارای معایبی نیز میباشد. که شامل موارد زیر است:
ایمنی پایین
استفاده از برشکاری گرم حتی با وجود دستگاههای مکانیزه، ایمنی پایینی دارد. حوادث بسیاری هنگام استفاده از دستگاه برش گرم گزارش گردیده است. این حوادث شامل پاشیدگی مواد مذاب، سوختگی، انفجار و غیره است. به همین جهت برشکاری گرم، روشی بسیار خطرناک محسوب میشود. البته وجود این خطرها نیز قادر به حذف کامل این روش از صنعت نشده است. رعایت استانداردهای ایمنی هنگام انجام عملیات برشکاری گرم، میتواند بروز خطرات ناشی از این روش را به حداقل برساند.
تغییر ساختاری در محل برش
زمانی که دمای فلز در اثر حرارت بالا می رود به مرور خواص شیمیایی، مکانیکی و فیزیکی آن تغییر میکند. همچنین در صورت ذوب قسمتی از مقطع فولادی و قرار گیری مجدد آن در مذاب، شاهد تغییراتی در مقطع فولاد هستیم. از معایب برشکاری گرم می توان به ایجاد تنش، تردی، کاهش استحکام تسلیم و غیره در فلز اشاره کرد.
تولید گاز و مواد سمی
هنگام استفاده از برخی دستگاههای برشکاری گرم، بر اثر واکنش و سوختن گاز مورد مصرف ، گازهای سمی تولید میشود. به عنوان مثال با اکسید قسمتی از فلز و از بین بردن آن از طریق فشار هوا، برشکاری استیلن رخ میدهد. در این عملیات، قسمت زیادی از گاز تولیدی به گازهای آلاینده تبدیل میشود. این امر باعث ایجاد آلودگی می شود. برشکاری گرم فلزات با استفاده از ابزارهای مختلفی صورت میگیرد. انتخاب تجهیزات و ابزارها، همگی به جنس فلز، میزان کیفیت محصول نهایی، دقت دستگاه و … بستگی دارد.
برش پلاسما ؛ جدیدترین روش کاتینگ فلزات
برشکاری مقاطع فلزی ؛ پلاسما یکی از روشهای جدید برشکاری فلزات است. که با توجه به سرعت بالای خود توانسته جایگاه خوبی در صنایع مختلف داشته باشد. فرآیند برش پلاسما، قطعات فولادی با استفاده از مشعل برش داده میشوند. در این روش شیوه کار به این صورت است که گاز بی اثر و هوای فشرده با سرعت از داخل نازل دستگاه به بیرون رانده شده و در همان لحظه قوس الکتریکی بین گاز و سطح فلز ایجاد میشود که در این صورت گاز به حالت پلاسما تغییر مییابد. در این صورت پلاسما با گرمایی که تولید میکند موجب ذوب و برش فلز میگردد و هوای فشرده نیز با اعمال فشار، فلز ذوب شده را از مسیر برش دور میسازد. از برش پلاسما برای برشکاری فلزاتی چون آلومینیوم، استیل استفاده میگردد
برش لیزری ؛ دقیقترین روش برش انواع آهن آلات
اگر به دنبال حداکثر دقت و کنترل بر روی میزان برش قطعات آهنی هستید، پیشنهاد میکنیم فناوری برش لیزری فلز را انتخاب کنید. در طول فرآیند برش لیزری، یک پرتو نور بسیار متمرکز در دمای بالا برای برش یک جز به اشکال و اندازههای خاص استفاده میشود. با توجه به اینکه برش لیزری بسیار دقیق است، از یک سیستم کامپیوتری برای مدیریت فرآیند استفاده میشود.لازم به ذکر است از فرآیند برش لیزری فلزات معمولاً زمانی استفاده میشود که دقت در نقشههای طراحی از بالاترین اهمیت برخوردار است. برش لیزری نیز یکی از فشردهترین و پرهزینهترین روش ها برای برش فلز است.
هوابرش؛ روشی قدیمی اما با صلابت
روش برش آهن با دستگاه هوابرش، اکسیژن با گاز مخلوط میگردد و با ایجاد شعله از طریق دستگاه هوابرش و قرار دادن آن بر روی قطعه مورد نظر، باعث برش فلز میگردد. در این روش فلز توسط شعله دستگاه به درجه ذوب خود میرسد و سپس اپراتور دستگاه جریان اکسیژن خالص را بر روی سطح فلز میدمد. در نتیجه فلز با اکسیژن واکنش نشان میدهد و به این ترتیب برش فلز آغاز میگردد. با اینکه این روش یکی از روشهای قدیمی برش آهن محسوب میگردد، اما به خاطر تجهیزات ارزان قیمتی که دارد، هنوز به عنوان پرکاربردترین روش برش فلزات شناخته میشود.
برش CNC؛ دقت عالی و کارایی بالا
همانطور که از نام برش CNC (Computer Numerical Control) مشخص است، دستگاهی خاص برای برش مواد فلزی اختصاص داده شده است. که بر اساس حالت آن به انواع دستی، نیمه خودکار یا خودکار تقسیم میگردد. به منظور برش فلزات به صورت ویژه و یا برای کارهای طولانی مدت و سنگین، برش فلز CNC بهترین انتخاب خواهد بود. بیشتر شرکتها برش CNC فلزات را به دلیل وجود مزیت هایی همچون اتوماسیون بالا، دقت عالی و کارایی بهتر انتخاب میکنند.
برش الکترود؛ نام آشنا ولی با دقت پایین
الکترودها در ظاهر قطعات میلهای شکل هستند که در صنعت برای افراد بسیار آشنا میباشند و از آنها برای برش فلزات استفاده میگردد. اگر بخواهیم دقت برش با این روش را بررسی کنیم باید بگوییم که از دقت نسبی برخوردار است و نمیتوان از آن انتظار بالایی داشت. با این حال از الکترودها نه تنها برای ایجاد برش، بلکه برای ایجاد سوراخ در قطعات فلزی نیز استفاده میشود.
برش دیسکی آتشی ؛ آسان ولی پر خطر
در این روش یک دستگاه مجهز به یک دیسک برش فلز ساینده وجود دارد که به منظور برش انواع فلزات از جمله پیچ و مهره، انواع قطعات آهنی زاویهدار، میلگرد و حتی ورق فلزی استفاده میگردد. دیسک با حرکت سریع خود بر روی فلز، باعث ایجاد حرارت بالایی میگردد که همین امر موجب برش فلز میشود. در این روش دیسک ها به سرعت فرسوده میشوند. و قطرشان کاهش مییابد. اما با این حال برش دیسکی آتشی نیز یکی از روش برش فلزات است. که توانسته جایگاه خود را در بین انواع دیگر روشها پیدا کند. و افراد زیادی راغب به استفاده از این روش باشند. ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که با توجه فرآیند انجام این روش برش فلز، خطرات زیادی اپراتور را تحدید میکند.
وایرکات؛ دقت و عملکرد بالا در برش ظریف
وایرکات یکی دیگر از روشهای کاتینگ فلزات است که میتوان از آن برای برش فلزاتی که بسیار ظریف هستند و نیاز است در برش آنها از ظرافت خاصی بهره برد، کاربرد دارد. در این روش هیچ گونه فشار و یا ضربهای برای برش قطعات فلزی به کار گرفته نمیشود. در برش وایرکات از یک سیم فلزی باریک به عنوان الکترود برش استفاده میگردد. ماهیت وحود این سیم این است که در دستگاه برش وایرکات، از جریان الکتریکی برای برش فلزاتی رسانا هستند، استفاده میشود.
جمع بندی
به برش مقاطع فلزی و تبدیل آن ها به قطعاتی با ابعاد مشخص و دلخواه برشکاری می گویند. که با استفاده از روش های گوناگون و به کمک ابزارهای مختلف انجام میشود. متداول ترین روش های برشکاری عبارتند از: برشکاری سرد و برشکاری گرم که هر کدام از آن ها دارای روش های مختلفی می باشند.
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .
دسترسی سریع به محصولات
میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴