تولید پروفیل به صورت مستقیم و غیر مستقیم
تولید پروفیل به صورت مستقیم و غیر مستقیم ؛ پروفیل فولادی یکی از محصولات پرکاربرد در صنایع مختلف است که برای ساختمانها، خودروها، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی به کار میرود. علاوه بر این، پروفیل فولادی به دلیل ویژگیهایی نظیر سختی، زیبایی، مقاومت در برابر خوردگی و قابلیت بازیافت، از اهمیت بالایی برخوردار است.
روشهای تولید پروفیل فولادی شامل روش مستقیم و غیرمستقیم هستند. در روش مستقیم، فولاد به شکل پیستون شده و سپس از طریق فرایندهای حرارتی و فشاری به شکل نهایی خود میرسد. در روش غیرمستقیم، فولاد به شکل بلوکهای بزرگ ریخته میشود. سپس به شکل نهایی خود با استفاده از ابزارهای خنککننده و برشی تبدیل میشود.
مزایا و معایب روش مستقیم شامل این است که تولید پروفیل با کیفیت و دقیق، زمان تولید کوتاهتر و هزینه کمتری نسبت به روش غیرمستقیم دارد. اما این روش نیازمند تجهیزات پیشرفته و سرمایه بالاست و در نتیجه قیمت نهایی محصول بیشتر است.
مزایا و معایب روش غیرمستقیم شامل این است که نیاز به تجهیزات سادهتر و سرمایه کمتری دارد ولی زمان تولید و هزینه بیشتری نسبت به روش مستقیم دارد، همچنین دقت و کیفیت تولید پروفیل در این روش کمتر است.
در نهایت، در انتخاب روش تولید پروفیل فولادی باید به نیازهای خود و بودجه موجود توجه کرد تا با توجه به مزایا و معایب هر روش، بهترین تصمیم را بگیرید و از بهترین قیمت و کیفیت پروفیل فولادی برخوردار شوید.
تولید پروفیل به صورت مستقیم و غیر مستقیم ؛ توضیحات کلی برای پروفیل فولادی
پیش از شروع توضیحات در مورد فرآیند تولید پروفیل، نیاز است یک اطلاعات اولیه و دقیق در مورد پروفیل و انواع آن داشته باشید.
پروفیل ها، مقاطع فلزی هستند که در صنایع مختلف کاربرد دارند. البته باید گفت، پروفیل ها در دو نوع ساختمانی و صنعتی، تولید می شوند. که نوع ساختمانی خود به دو دسته باز و بسته تفکیک می شود. پروفیل باز شامل مقاطعی چون نبشی، ناودانی، تیرآهن و … است که سطح مقطع آنها باز می باشند. پروفیل بسته شامل مقاطعی مانند لوله، قوطی، میلگرد و … است. که سطح مقطع آن ها بسته است. در مورد کاربرد این مقطع فولادی باید گفت که پروفیل های فولادی دارای خواص مکانیکی و فیزیکی مناسبی هستند که باعث افزایش استحکام، کشش، خمش و پایداری سازه می شوند. پروفیل های فولادی در اشکال مختلفی مانند پروفیل U، پروفیل I، پروفیل H و پروفیل T تولید می شوند که می توان از آن ها برای ساخت سازه های سبک و سنگین، مانند ساختمان ها، پل ها، توربین های بادی و خطوط انتقال برق استفاده کرد.
روش های تولید پروفیل
برای تولید انواع پروفیل، از ورق های فولادی، آلومینیومی، گالوانیزه و غیره استفاده می شود. این ورق ها را ابتدا به ابعاد مورد نظر برش می دهند و سپس به خط تولید پروفیل منتقل می کنند. در خط تولید پروفیل، از دو روش مستقیم و غیرمستقیم برای شکل دهی به ورق ها استفاده می شود. در ادامه به صورت کامل شرح می شوند.
روش مستقیم تولید پروفیل
برای تولید پروفیل به روش مستقیم، ابتدا ورق فولادی را با استفاده از دستگاه های خم کاری به شکل مورد نظر خم می کنند. و سپس لبه های آن ها را با جوشکاری فرکانسی دوتایی به هم جوش می دهند. تا پروفیل بسته شکل بگیرد. در مرحله آخر، به وسیله اره اتوماتیک محصول برش داده می شود. و در مرحله آخر برای بسته بندی فرستاده می شود. این روش برای تولید پروفیل هایی با سطح مقطع مربع یا مستطیل مناسب است.
مزایای روش تولید پروفیل به صورت مستقیم
با توجه به این که در این روش از دستگاه های خاصی استفاده می کنند، محصول تولید شده دارای زاویه های تند و تیز، ابعادی با دقت بالا و همچنین خط جوش دقیق و ثابت است. اگر بر روی محصول تولیدی با این روش نگاه کرده باشید، خواهید دید که محصول از انحنای کمری برخوردار است. در نهایت باید گفت کیفیت پروفیل تولیدی در روش مستقیم بالاست.
معایب روش تولید پروفیل به صورت مستقیم
این روش نیز همانند روش های دیگر تولید مقاطع فولادی می تواند معایبی نیز داشته باشد که از جمله آن ها می توان به افزایش استهلاک در قطرهای مختلف، سرعت تولید و راندمان پایین تولید اشاره نمود. همچنین برای تولید پروفیل در این روش نیاز است از افراد خبره و متخصص استفاده کرد چرا که کار کردن با تجهیزات موجود نیاز به تخصص دارد.
روش غیرمستقیم تولید پروفیل
در فرایند تولید غیر مستقیم قوطی، ورق ها را ابتدا به شکل لوله درزدار در می آورند و سپس با استفاده از قالب های خاص، لوله ها را به شکل پروفیل قوطی تغییر می دهند. نوار به سه روش شکل دهی مرکزی، شکل دهی لبه ای، شکل دهی به وسیله شعاع ورق به لوله، تولید میشود. به این روش تولید پروفیل، On Line اطلاق میشود. در این روش برای تولید پروفیل در چندین قالب، چندین نوع پروفیل تولید میشود. این روش برای تولید پروفیل های با سطح مقطع نامنظم یا خاص مناسب است.
مزایای روش تولید پروفیل به صورت غیر مستقیم
در این روش با توجه فرایند و ساختار تولید قطعات می توان گفت که سرعت و راندمان تولید و کار بالاست در نتیجه تعداد پروفیل هایی که تولید می شوند هم بیشتر خواهد بود. به همین خاطر در بسیاری از موارد استفاده از این روش برای تولید پروفیل می تواند مقرون به صرفه تر باشد.
معایب روش تولید پروفیل به صورت غیر مستقیم
از جمله معایبی که این روش دارد می توان به کیفیت پایین قطعات تولیدی و وجود اختلاف در ابعاد محصولات، امکان افزایش میزان انحنای موجود در قطعات اشاره کرد. البته با توجه به این که دقت کار در این روش کم است، خط جوش پروفیل ها نیز دقیق و ثابت نخواهند بود.
تولید پروفیل به صورت مستقیم و غیر مستقیم ؛ فرآیند تولید پروفیل
ورق های فولادی، مواد اولیه برای تولید پروفیل ها هستند. این ورق ها در گذشته از کشورهای آسیای میانه تهیه می شدند، ولی امروزه کارخانه های فولاد مبارکه ، اهواز و گیلان، ورق های فولادی را برای تولید پروفیل ها تأمین می کنند.این ورق ها، بایستی خصوصیات مکانیکی خاصی داشته باشد. به عنوان مثال، ورق ST37 استانداردهای کافی برای تولید پروفیل را دارد. این ورق ها به صورت کلاف در بازار وجود دارند. و در ابتدا برای تولید پروفیل، بایستی از دستگاه های برش نیمه اتوماتیک و اتوماتیک برای آماده کردن این ورق ها استفاده کرد. در ادامه به صورت کامل مراحل که باید طی شوند تا پروفیل تولید گردد بیان می گردد.
مرحله اول: تامین مواد اولیه
مواد اولیه مربوط به تولید پروفیل در کارخانجات ایرانی عرضه می شوند. هنگام تولید پروفیل باید از ورقی استفاده کرد که از ترکیبات شیمیایی خاص و خواص مکانیکی مناسبی برخوردار باشد تا مشکلی برای سازنده و در آخر برای مصرف کننده ایجاد نکند. پس از ورود ورق های فولادی به کارخانه ابتدا وزن آن مشخص می گردد. سپس با توجه به مشخصات ابعادی، به قسمت های مختلف انبار وارد می شوند تا به پروسه تولید برسند.
همان طور که بیان شد در گذشته ورق های فولادی برای تولید پروفیل ها، از کشورهای اروپایی و ژاپن تأمین میشد. ولی امروزه با خودکفا شدن در این زمینه، حتی بخشی از این ورق ها را به کشورهای آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی صادر می کنند.
مواد اولیه این ورق ها، باید ویژگیهای منحصر به فردی و خواص مکانیکی مناسبی را داشته باشند. از جمله ورق هایی که دارای این ساختار هستند، می توان به ورق هایی با استانداردهای، ST37 ،JISG 3131 و G3132 اشاره کرد که دارای ترکیبات شیمیایی خاصی (سیلیس ۰/۳۵%، کربن ۰/۳% تا ۰/۱%، گوگرد ۰/۰۴%، فسفر ۰/۰۴% و منگنز ۰/۵%) هستند.
مرحله دوم: برش کلاف به شکل نوار
ورق های فولادی به صورت کلاف تولید می شوند. این ورق ها را باید به وسیله دستگاه برش، به نوارهایی با عرض مشخص، برش داد. دستگاه های برش به دو شکل تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک وجود دارند. با توجه به نیاز، مورد استفاده قرار می گیرند. و دارای بخش های مختلفی هستند. کلاف های ورق را روی کلاف گیر قرار می دهند، سپس کلاف گیر را می چرخاند. در مرحله بعدی، ورق زیر غلتک های صاف کننده قرار می گیرد تا صاف و تخت شود. سپس ورق ها را جوشکاری می کنند. در دستگاه های برش، کلاف های خریداری به نوارهایی با عرض مشخص بریده می شوند.
البته لازم به ذکر است دستگاه برش استفاده شده در این مرحله دارای قسمت های زیر است:
- گیوتین و قرقرههای هدایت ورق
- صاف کننده ورق
- غلتکهای تغذیه ورق
- غلتکهای جدا کننده نوارهای بریده شده
- نگهدارنده نوارها و در آخر نوار جمع کن
- سیستم باز کننده طوقه های کلاف
- میز حمل کننده
- قسمتهای ذخیره کلاف
- سیستم کنترل کننده کناره برای بهتر تنظیم شدن
- ذخیره کلاف
- کلاف گیر
- اصلی برش
شرح مراحل این مرحله
کلاف گیر دستگاهیست که حرکت گردشی دارد. و پس از قرار گیری کلاف روی آن، شروع به چرخش می کند. سپس بعد از اینکه طوق ها باز شد، سر ورق به سمت غلتک های صاف کننده، هدایت می گردد. که باعث صاف و تخت شدن ورق می شود. سر ورق ها توسط گیوتین بریده می شود تا در قسمت های بعدی برای جوشکاری ایرادی نداشته باشند.
در این مرحله به وسیله غلتک های تغذیه، ورق به طرف دو عدد شافت اصلی که دارای محرک می باشند، حرکت می کند. تیغه هایی از فولاد بر روی شافت های اصلی قرار دارند که بر روی آن ها عملیات حرارتی انجام می شود. فواصل بین آن ها متناسب با عرض نوارهای مورد نیاز تنظیم می گردد. عمل برش در اثر عبور ورق از بین تیغه ها انجام می شود.
ورق های بریده به طور دقیق توسط دو عدد شافت جدا کننده هدایت می شوند. بر روی این دو عدد شافت تیغه های کوچکی مستقر می باشد. که سر اولیه نوارها توسط آن ها بریده می شوند. سپس گیره مخصوصی داخل نوار جمع کن وجود دارد که این تکه های بریده شده در آن درگیر می شوند. قطر نوار جمع کن، توسط سیستم هیدرولیک چند سانتی متر باز می شود.
در آخرین مرحله تخلیه نوارها، با عمل جمع شدن نوارگیر، داخلی ترین لایه ورق ها جدا می گردد. به سهولت می توان توسط میز متحرک نوارها را در جهت محور اصلی به خارج هدایت کرد. سپس برای تمام شدن کل طول کلاف، کشیده شدن ورق ها توسط نوار جمع کن ادامه پیدا می کند. در نهایت نوارها دسته بندی شده و به قسمت های مختلف خطوط تولید انتقال پیدا می کنند.
مرحله سوم: جوشکاری
بعد از مراحل بالا بایستی دو لبه پروفیل به یکدیگر جوش داده گردد. معمولا از جوشکاری به روش ERW برای این فرآیند استفاده می شود. در این روش جوش با استفاده از جریان الکتریسیته لبه های پروفیل های مورد نظر نرم می شوند و با فشار بر آن ها به شکل نهایی و مناسب در می آیند.
ابزار های مورد استفاده در فرآیند تولید پروفیل
همانطور که بیان شد برای تولید پروفیل، ابتدا ورق های فولادی را به نوارهای طولی با عرض موردنظر برش میزنند. سپس این نوارها را با استفاده از دستگاههای رول فرمینگ یا پرس به شکل پروفیل مورد نظر در می آورند. در نهایت، پروفیل را به طول مورد نظر بریده و بسته بندی می کنند. بنابراین، دستگاه های اصلی مورد استفاده در فرآیند تولید پروفیل عبارتند از:
- فرمینگ که از دو قسمت شکل دهنده اولیه و شکل دهنده نهایی تشکیل گردیده است.
- قسمت جوش سر و ته نوار
- برش یا اره اتوماتیک
- خمش و پیچش گیر
- براده برداری
- شتاب دهنده
- قسمت های تغذیه نوار
- قسمت جوش دو لبه پروفیل
- سایزینگ با تعداد ۴ تا ۶ دروازه
- سردکن
- انباره
- گیوتین
- میز تخلیه
برای ساخت پروفیل باید به مدل و نوع دستگاه باید توجه کرد که برای ساخت چه تولیداتی و به چه روشی انجام می شود. این دستگاه های نام برده شده در بالا با کمی تغییر از نظر تعداد و اندازه ساخته می شوند.
تاثیرگذاری نحوه تولید پروفیل بر قیمت آن
پروفیل یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت ساختمان است که از آلیاژهای مختلف فلزی تشکیل شده است. نحوه تولید پروفیل می تواند بر قیمت آن تاثیر گذار باشد. چرا که هر روش می تواند بر کیفیت و کارایی نهایی محصول تولید شده اثر بگذارد. در روش مستقیم که با استفاده از تجهیزات پروفیل تولید می کنند، هزینه های تولید بالاتر از روش غیر مستقیم است در نتیجه قیمت پروفیل تولید شده هم بیشتر خواهد بود.
نتیجه گیری
در تولید پروفیل، برای ساختن قطعات یکپارچه با شکل و اندازه دقیق، دستگاههای مختلفی مانند ارههای اتوماتیک، برادهبرداری، سرد کن، پرس هیدرولیک و غیره استفاده میشود. این فرآیند، روش تولید میتواند به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام شود.
در روش مستقیم، مواد خام به صورت مستقیم وارد دستگاه میشوند و به صورت مستقیم به شکل نهایی پروفیل در میآیند. این روش به دلیل دقت بالاتر و کیفیت بهتر پروفیل، محبوبیت بیشتری دارد. اما به علت کند بودن و نیاز به تجهیزات پیشرفتهتر، هزینه بالاتری نسبت به روش غیرمستقیم دارد.
در روش غیرمستقیم، ابتدا یک قالب از پروفیل تهیه میشود. و سپس مواد خام به صورت مایع در داخل قالب ریخته میشوند تا با گرفتن شکل قالب، به صورت پروفیل خمیدار در بیایند. این روش سریعتر و ارزانتر است، اما کیفیت پایینتری نسبت به روش مستقیم دارد.
بنابراین، روش تولید پروفیل بسته به نیاز و شرایط متفاوت ممکن است متفاوت باشد و در انتخاب روش مناسب، عواملی مانند دقت، کیفیت، سرعت و هزینه باید مدنظر قرار گیرند.
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .
دسترسی سریع به محصولات
میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴