روش های تست میلگرد

روش های تست میلگرد

از انواع روش های تست میلگرد به منظور اطلاع از ویژگی‌ های میلگرد و تطابق آن با مشخصات استاندارد استفاده می شود. استفاده از میلگردها در سازه های بتنی باعث افزایش استحکام کششی بتن می گردد. و تکمیل کننده خواص فشاری بتن، یکپارچگی سازه و کاهش ترک های بتن ناشی از انبساط و انقباض می شود. به همین دلیل با تست میلگرد یا آزمایش میلگرد که شامل انواع آزمون های شیمیایی و مکانیکی است. کیفیت میلگردها سنجیده و با استانداردها تطابق داده می شود.

روش های تست میلگرد

میلگرد

میلگرد مقطع فولادی طویل و توپری است که کاربرد وسیعی در صنایع مختلف به ویژه در صنعت ساختمان سازی دارد. انواع میلگرد را به طور کل می توان به دو دسته میلگرد آجدار و میلگرد بدون آج تقسیم بندی کرد. میلگرد بدون آج یا میلگرد ساده بدون هیچ آج و برجستگی بر روی خود است، اما انواع میلگرد آجدار دارای آج های متوالی هستند و از نظر شکل آج با یکدیگر تفاوت دارند. انواع میلگرد علاوه بر ساده و آجدار بودن از جنبه های دیگری مانند استاندارد تولید میلگرد، ترکیب شیمیایی، خواص مکانیکی، کاربرد و …  قابل دسته بندی هستند.

روش های آزمایش میلگرد

از بین انواع روش های آزمایش میلگرد، آزمون کشش محبوبیت بیشتری دارد. تست های دیگر شامل تست خمش، تست خستگی و … است. میلگردها باید حداقل های این آزمون ها را برآورده کنند. تا به عنوان میلگرد استاندارد و با کیفیت شناخته شوند. در بین آزمون های فوق، آزمون های خمش و یا خمش مجدد برای انواع میلگرد از جمله میلگرد ساده و میلگردهای آجدار الزامی هستند.

شرایط عمومی نمونه ها قبل از شروع تست

قبل از معرفی روش های تست میلگرد، ابتدا لازم است با الزامات ابتدایی قبل از انجام تست آشنا شویم؛ سپس هر کدام از روش های آزمون میلگرد را معرفی می کنیم. طبق استانداردهای ملی ایران، قبل از شروع آزمایش میلگرد باید نمونه مورد آزمایش یا همان قطعه‌آزمون دارای شرایط زیر باشد:

  • راست بودن قطعه‌آزمون در آزمون کشش در دمای اتاق، آزمون کشش در دمای پایین، آزمون خستگی با بارگذاری محوری و آزمون بارگذاری غیر ارتجاعی چرخه ای، اهمیت زیادی داشته و الزامی است.
  • روش های راست کردن قطعه آزمون (دستی یا ماشینی) باید در گزارش آزمون آورده شوند.
  • برای تعیین خواص مکانیکی در آزمایش های تست کشش در دمای اتاق، تست کشش در دمای پایین، تست خستگی با بارگذاری محوری و تست بارگذاری غیرارتجاعی چرخه ای، می توان قطعه آزمون را (پس از راست کردن در صورت انجام) تحت عملیات پیرسازی مصنوعی قرار داد.

روش های تست میلگرد ؛ تست کشش میلگرد

با اینکه مقاومت کششی میلگرد از ویژگی های بسیار مهم میلگرد است، اما آزمایش کشش میلگرد آزمایشی ساده و راحت می باشد. در آزمایش کشش میلگرد هیچ تغییری در هندسه مواد لازم نیست و فقط از طول میلگرد برای تعیین استحکام و کشیدگی آن استفاده می شود. انجام تست کشش میلگرد باید مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۱-۸۱۰۳ انجام شود.

در این آزمون باید نشانه گذاری هایی با فواصل مساوی روی طول آزاد قطعه‌آزمون ایجاد شود. این کار برای تعیین درصد ازدیاد طول کلی میلگرد در حداکثر نیرو است. فاصله میان نشانه گذاری ها باید ۵، ۱۰ یا ۲۰ میلی متر متناسب با قطر میلگرد انتخاب شود. همچنین باید میزان سطح مقطع اسمی میگرد برای تعیین ویژگی های کششی آن در محاسبات در نظر گفته شود. نکته: نمونه میلگردهایی که از محصول تولید شده نوردی با روش خنک کاری و برگشت تحت کنترل (مانند روش ترمکس) برداشته می شود، باید مستقیما و بدون هیچگونه عملیات اضافی از جمله تراشکاری، مورد آزمون کشش قرار گیرد.

روش های تست میلگرد ؛ تست خمش میلگرد

آزمون خمش یا Bending Test  بر روی میلگرد، به دو صورت خمش سرد و خمش مجدد انجام می شود. آزمون خمش سرد بر روی نمونه های با طول حداقل ۲۵۰ میلی متر که مستقیما از خط تولید خارج شده اند و هیچ گونه عملیات مکانیکی (از جمله تراشکاری) بر روی آن ها اعمال نشده است، انجام می شود. روش آزمون خمش سرد مطابق استاندارد ملی ایران به  صورت زیر انجام می شود:

آزمون خمش باید در دمای بین ۱۰ تا ۳۵ درجه سلسیوس انجام شود. مگر آنکه بین طرفین ذی نفع به گونه دیگری توافق شده باشد. برای آزمون در دمای پایین، اگر در توافق بین طرف های ذی نفع همه شرایط آزمون مشخص نشده باشد، بهتر است انحراف از دمای توافق شده ۲-+ درجه باشد. توصیه می شود قطعه آزمون در محیط سرد کننده برای مدت زمان کافی قرار گیرد. تا اطمینان حاصل شود تمام قسمت های آن به دمای مورد نیاز رسیده است. ( برای مثال کمترین زمان ۱۰دقیقه در محیط مایع، یا ۳ دقیقه در محیط گازی).

روش های تست میلگرد ؛ تست خمش مجدد (باز خمش)

تست خمش مجدد یا تست باز خمش، برای تعیین میزان فرسودگی آرماتورهای خم شده به کار می رود. در آزمون خمش مجدد، نمونه های آزمون که مشابه نمونه های آزمون خمش سرد است، به میزان ۹۰ درجه در دمای محیط خم و سپس نمونه به مدت حداقل نیم ساعت تا دمای ۱۰۰ درجه سلسیوس گرم می شود. پس از آنکه نمونه سرد شد و به دمای محیط رسید آن را با نیروی پیوسته و یکنواخت، به میزان ۲۰ درجه بر می گردانند.

آزمون خمش مجدد باید مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۱-۸۱۰۳ انجام شود. قطعه‌آزمون باید حول یک فک خمش با قطر ارائه شده در جدول زیر خم شود. زاویه خمش قبل از گرمایش (پیرسازی) باید حداقل ۹۰ درجه باشد و زاویه خمش مجدد در جهت مخالف خم شدگی اولیه، باید حداقل ۲۰ درجه انتخاب شود. هر دو زاویه باید قبل از حذف بار، با دقت اندازه گیری شوند.

روش های تست میلگرد ؛ تست خستگی میلگرد

آزمون خستگی باید مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۱-۸۱۰۳ انجام شود. در آزمون خستگی با بار محوری، قطعه‌آزمون تحت اعمال نیروی کشش محوری قرار می گیرد. دستگاه آزمون خستگی میلگرد باید مطابق با استانداردهای ISO 4965-1 و ISO 4965-2 یا استاندارد  ISO 7500-1 کالیبره شود. خطای نسبی درستی آن، باید کوچکتر یا مساوی ۱% باشد. همچنین دستگاه آزمون خستگی باید قابلیت نگهداری نیروی بالایی (Fup) را تا تلورانس +-۲% و گستره نیرو (Fr) در محدوده +-۴%، از مقادیر مشخص شده، داشته باشد.

روش های تست میلگرد

تست تعیین ترکیب شیمیایی میلگرد

این آزمون برای تجزیه شیمیایی فلزات و آلیاژها به روش طیف سنجی (Spectrometric)  انجام می شود. آزمایش تعیین ترکیب شیمیایی، اصولا برای مقایسه نتایج تجزیه مواد میلگرد با استاندارهای ترکیب شیمیایی به کار می رود. این آزمایش باید در یک آزمایشگاه مجهز انجام شود. تست تعیین ترکیب شیمیایی مطابق استاندارد ملی ایران شماره ۱۰۹۷۹ تعیین می شود.

تست سنجش ابعاد و وزن میلگرد

در این آزمون، نمونه مورد ارزیابی ابتدا از نظر ابعاد و اندازه های مورد نظر، توسط وسایل سنجش دقیق، اندازه گیری می شود و با مقادیر ابعاد و تلورانس های مربوطه ارزیابی می گردد. برای اندازه گیری مشخصه های هندسی میلگرد باید مطابق با استداندارد ۸۱۰۳-۱ طول قطعه آزمون را اندازه گیری کرد. از جمله پارامترهای اندازه گیری در آزمایش سنجش ابعاد و وزن میلگرد شامل موارد زیر می شود:

  • ارتفاع آج های عرضی یا عمق تو رفتگی ها
  • ارتفاع آج های طولی
  • تعیین گام آج تا تورفتگی عرضی
  • تعیین گام آج طولی
  • زاویه شیب آج یا تو رفتگی عرضی
  • شیب کناره آج عرضی
  • پهنای آج عرضی یا پهنای تورفتگی

پس از اندازه گیری ابعاد نمونه، درصد انحراف وزن میلگرد طبق معادله زیر جهت ارزیابی و تصمیم گیری محاسبه می شود.

روش های تست میلگرد

در معادله فوق:

W1: وزن آزمونه بر حسب کیلوگرم

W: وزن یک متر میلگرد بر حسب کیلوگرم

L1: طول آزمونه بر حسب متر (حداقل ۰.۳ متر)

نکته: فرمول فوق برای تک شاخه قابل استفاده است.

سخن آخر

آزمایش میلگرد به مهندسین کمک می کند تا بتوانند بهترین کیفیت میلگرد، مطابق با پروژه و میزان استحکام مورد نظرشان را بیایند. در هر کدام از انواع آزمایش میلگرد یک سری ویژگی ها بررسی می شوند تا میزان استحکام و کیفیت میلگرد سنجیده شود. 

روش های تست میلگرد

آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می‌ توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .

دسترسی سریع به محصولات

میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴

نظر دهید

Phone icon
Call Now Button