سنگ آهن و ارتباط آن با فولاد
سنگ آهن و ارتباط آن با فولاد ، سنگ آهن نوعی سنگ معدنی حاوی فلز آهن است. که مهمترین ماده اولیه برای تولید آهن و فولاد می باشد. سنگآهن یکی از فراوانترین عناصر فلزی موجود در زمین می باشد. که اکسید آن حدود ۵ درصد از پوسته زمین را تشکیل می دهد.
سنگ آهن و ارتباط آن با فولاد
آهن با نماد شیمیایی Fe چهارمین عنصر از نظر فراوانی پس از اکسیژن، سیلیس و آلومینیوم می باشد. و بعد از آلومینیوم فراوان ترین و گسترده ترین فلز توزیعی است. آهن برای تمدن مدرن امروزی بسیار ضروری است. انسان مهارت خود را در استفاده از آن بیش از ۳۰۰۰ سال دست آورده است . که البته استفاده از آن در قرن چهاردهم رایج شد. هنگامی که کوره های ذوب شروع به کار کردند ، این ماده معدنی از معادن سنگ آهن استخراج می گردد. سنگ آهن موجود در معادن مختلف از لحاظ شکل ظاهری و ساختمان داخلی با هم متفاوت می باشند. و از کانی های مختلفی تشکیل شده اند. مهم ترین آنها، مگنتیت و هماتیت می باشند.
- هماتیت ۷۰درصد آهن – Fe2O3
- مگنتیت۷۲درصد آهن – Fe3O4
- زئولیت
- لیمونیت
- سیدریت
iron ore استخراجی از معادن ، خالص نیست. ترکیبات مضری در آن موجود می باشد. همچنین عیار آن پایین و قابل استفاده نمی باشد. به همین دلیل ابتدا آن را فرآوری می کنند. آهن استخراج شده از معادن سنگ اهن حدود ۹۵ درصد آن جهت تولید فولاد بکار می رود. خود فلز آهن کمی نرم می باشد. به همین علت آسیب پذیر است. برای رفع این مشکل باید باعناصری همچون کربن و … ترکیب شود. این ترکیبات تا حدودی باعث افزایش مقاومت میشود. با افزودن کربن و عناصری دیگر، آهن به فولاد تبدیل می گردد. فولاد نسبت به آهن بسیار مقاوم تر می باشد. کشور چین بعنوان بزرگترین واردکننده و مصرف کننده ی سنگ آهن در دنیاست. و استرالیا و برزیل بزرگترین تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان بشمار می روند.
کاربرد
این سنگ برای تولید آهن و فولاد بطور معمول به یکی از اشکال زیر صورت می گیرد:
- دانه بندی شده
- کنسانتره
- گندله
گندلهها از طریق فرآیند آگلومراسیون کانیهای ریزدانه و کانی آهن تغلیظ شده (کنسانتره)، تولید میشوند و اندازه ذرات آنها بین ۹٫۵۵ میلیمتر تا ۱۶ میلیمتر است.
آشنایی با بازار سنگ آهن ایران و مشکلات آن
باتوجه به گسترس روز افزون نیاز شرکت های فولادی جهان به مواد اولیه بخصوص سنگ اهن باعث شده تا سرمایه گذاری در بخش معادن سنگ آهن و تولید سنگ آهن دانه بندی شده و مواد فراوری شده این ماده مثل کنسانتره و گندله بیشتر شود.اکثر تولید سنگ آهن ایران در اختیار سایت های دولتی می باشد. چین یکی از بزرگترین مصرف کنندگان سنگ آهن دنیا بوده و جزء بزرگترین تولید کنندگان فولاد جهان می باشد.ایران نیز به نوبه خود پس از کشور های برزیل، استرالیا، شیلی و هند به عنوان یکی از تامین کنندگان سنگ آهن چین می باشد.
اکثر تولید سنگ آهن ایران در اختیار سایت های دولتی من جمله شرکت های چادرملو، گل گهر، سنگ آهن مرکزی بافق و سنگ آهن سنگان می باشد. که حدود ۹۰ درصد تولید سنگ آهن کشور در اختیار این چند شرکت می باشد. و بقیه در دست معادن خصوصی که در قسمت های خراسان (سنگان و خواف)، کرمان، یزد، زنجان و آذربایجان شرقی می باشد.
اکثر تولیدات این شرکت های بزرگ برای صنعت فولاد داخلی به مصرف می رسد که شرکت های فولاد مبارکه، ذوب آهن، خوزستان، هرمزگان، خراسان جزء بزرگترین مصرف کنندگان این ماده اولیه و جزء بزرگترین تولید کنندگان فولاد کشور می باشند.صادرات سنگ آهن ایران بیشتر توسط شرکت های خصوصی و ۹۵ در صد این صادرات به کشورهای چین و هند می باشد.
سنگ آهن و ارتباط آن با فولاد ، فرآیند تولید فولاد در شرکت فولاد مبارکه
پودر سنگ آهن موردنیاز شرکت فولاد مبارکه از معادن گل گلهر و چادرملو و سنگ آهن مرکزی تأمین می گردد . همچنین به وسیله راه آهن به واحد انباشت و برداشت مجتمع منتقل می گردد. پودر سنگ آهن انباشت شده در واحد گندله سازی تبدیل به گندله های پخته کروی شکل با قطر حدود ۸ تا ۱۶ میلی متر شده و در واحد احیا مستقیم با از دست دادن اکسیژن خود به آهن اسفنجی تبدیل و سپس در کوره های قوس الکتریکی واحد فولادسازی همراه با قراضه ذوب می شود.فولاد مذاب بعد از تخلیه از کوره به واحد متالوژی انتقال داده می شود و ترکیب شیمیایی فولاد بر اساس نیاز مشتری ساخته شده و سپس به ماشین های ریخته گری منتقل و به شمش های فولادی (تختال) تبدیل می گردد.
تختال های خنک و پرداخت شده به واحد نورد گرم منتقل و به کوره های پیش گرم ارسال و سپس طی مراحل مختلفی نورد می شود و به صورت کلاف هایی از ضخامت۱/۵ تا ۱۶ میلی متر تبدیل می گردد که بخشی از آن به بازار عرضه شده و مابقی به واحد تکمیل نورد گرم برای انجام عملیات تکمیلی و تبدیل کلاف گرم به ورق گرم و یا به واحد نورد سرد جهت کاهش ضخامت تا ۰/۱۸ میلی متر برای تولید محصولات سرد ارسال می گردد. بخشی از کلاف های سرد تولید شده به منظور تولید ورقهای پوشش دار به خطوط تولید قلع اندود، گالوانیزه و رنگی وارد گردیده و پس از تولید، بسته بندی شده و آماده عرضه به بازارهای داخل و خارج از کشور می شود.
معادن سنگ آهن ایران
- منطقه سنگان و خواف دارای بهترین معادن سنگ آهن ایران از نظر آنالیز بوده و دارای معادن زیادی می باشند که اکثرا مگنتیت می باشند.
- در منطقه زنجان، سنگ آهن ها دارای فسفر و گوگرد بالا تری از منطقه سنگان و خواف بوده که هم از نوع مگنتیت و هم از نوع هماتیت در آن موجود هستند.
- در منطقه کرمان و سیرجان اکثر معادن هماتیت می باشد و اصولا دارای گوگرد بالایی هستند.
- در منطقه یزد نیز معادن هم بصورت هماتیت و هم به صورت مگنتیت وجود دارد که درصد معادن هماتیت آن بیشتر از مگنتیت آن می باشد.
برخی از معادن سنگ آهن ایران بشرح ذیل می باشد :
- چادرملو
- گل گلهر
- فولاد صبا نور
- سنگ آهن مرکزی ایران
- سنگان
- جلال آباد زرند
- سیرجان
- میشدوان
- فلات مرکزی
آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .
دسترسی سریع به محصولات
میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴