تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

  • خانه / تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل ، ورق استیل یکی از فرم های رایج آلیاژ استنلس استیل است. استنلس استیل آلیاژ پایه آهنی است که در ساختار خود مقادیر قابل توجهی کروم ، نیکل دارد.

می توان گفت یک تعریف اساسی این است که ورق استیل آلیاژی است حاوی آهن و عناصر متعدد دیگری چون نیکل، کروم، مولیبدن و کربن.

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

این آلیاژ نسبت به آهن خالص یا فولاد ساده از آهن و کربن در برابر خوردگی مقاوم تر است.
عنصرهای موجود در ورق استیل یعنی نیکل ، کروم و دیگر مواد افزودنی ، یک لایه اکسیدی غیر فعال در این آلیاژ ایجاد می کنند .

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

سطح براق و درخشان ورق استیل نسبت به استیل یا فولاد ساده، در برابر آسیب های محیطی بسیار مقاوم است و به همین دلیل آن را ورق استیل یا فولاد زنگ نزن می نامیم.

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

مواد خام

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل ، استنلس استیل زمانی شکل می گیرد که مواد خام نیکل، سنگ آهن، کروم، سیلیسیوم، مولیبدن و عناصر دیگر با هم ذوب شوند. این آلیاژ حاوی طیف متنوعی از عناصر شیمیایی اصلی است که وقتی با هم ترکیب می شوند، آلیاژی قدرتمند پدید می آورند.

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

نسبت های مختلف عناصر تشکیل دهنده ی استنلس استیل یعنی آهن، نیکل، کروم، مولیبدن و کربن تعیین کننده ی نوع استنلس استیل است.

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

نسبت آهن به عناصر دیگر نشان می دهد که

۱-لایه اکسیدی محافظ کننده محافظت کننده تا چه حد مقاوم است.

۲-فلز (استنلس استیل) در برابر مواد و محیط های خورنده ی خاص تا چه میزان مقاومت دارد.

۳-برخی خواص و ویژگی های مکانیکی دیگر نظیر سختی، نقطه ذوب، ضریب برشی و غیره به چه صورت هستند.

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل


نسبت های متغیر اجزاء استنلس استیل، انواع مختلف آلیاژ استنلس استیل را به وجود می آورد. هر ترکیب ، معرف یک گرید استنلس استیل است، مثلاً  استنلس گرید ۳۱۶ یا استنلس استیل گرید ۴۲۰ و …

تاثیر عناصر آلیاژی بر ورق استیل

کروم در ورق استیل

عنصر اصلی در تولید ورق استیل، کروم می باشد. اما به دلیل اینکه افزایش بیش از حد کروم باعث مشکلاتی در ساخت، شکل دادن و پایداری آلیاژ می گردد، برای بهبود این خواص همچنین خواص خوردگی، اکسیداسیون و سایر ویژگی های ورق استیل، عناصر آلیاژی دیگری نیز به آن افزوده می گردد، که در ذیر به مهمترین آنها و اثرات هریک اشاره می گردد.

نیکل در ورق استیل

این عنصر دو وظیفه مهم انجام می دهد:

  • تشکیل و پایدار سازی ساختار آستنیتی، کاهش کار سختی، افزایش شکل پذیری، ایجاد خواص مکانیکی مخصوصاً در دماهای پایین.
  • بهبود خواص خوردگی مخصوصاً در محیط های احیا کننده و اسید های معدنی از طریق کمک به تشکیل لایه محافظ.

انواع ورق استیل فریتی (در راس آنها ورق استیل ۴۳۰) معمولاً فاقد نیکل هستند یا دارای مقادیر ناچیزی از این عنصر آلیاژی می باشند. از سوی دیگر، انواع ورق استیل آستنیتی دارای مقادیر قابل توجهی نیکل در ترکیب شیمیایی خود هستند. از جمله این آلیاژها می توان به ورق استیل ۳۰۴، 316 (و انواع کم کربن آنها مانند 304L و 316L)، ورق استیل 321، 309 و 310 اشاره کرد. هرچه درصد نیکل در ترکیب یک آلیاژ بیشتر باشد، قیمت ورق استیل نیز بالاتر خواهد بود. به عنوان مثال، قیمت ورق استیل 304 در مقایسه با ورق استیل 430 بسیار بالاتر است، که علت آن وجود درصد قابل توجهی نیکل در استیل 304 می باشد.

منگنز

این عنصر مانند نیکل آستنیت زا بوده ولی از آن ارزان تر است. این عنصر هنگامی که در ورق استیل به جای درصدی از نیکل استفاده گردد، تا حدود مناسبی خواص نیکل را تامین نموده و قیمت آلیاژ را کاهش می دهد.

مولیبدن

افزایش این عنصر در مقادیر متوسط به ورق استیل باعث پایداری بسیار زیاد لایه محافظ مخصوصاً در محیط های غیر اکسید کننده و حاوی یون کلرید می گردد. همچنین مقاومت در مقابل خوردگی حفره ای و خوردگی شیاری را افزایش می دهد. معمولاً آلیاژ های حاوی مولیبدن در محیط های اکسید کننده (مانند اسید نیتریک و نیترات ها) مناسب نیستند.

سیلیسیم

وجود این عنصر باعث افزایش مقاومت به پوسته شدن در دمای بالا می گردد. همچنین در محیط های شیمیایی، اکسید کننده قوی مانند اسید سولفوریک غلیظ و گرم نیز مقاومت خوردگی را افزایش می دهد.

تیتانیوم و نئوبیم

این دو عنصر با تشکیل کاربید های بسیار پایدار با کربن، از ترکیب شدن کربن با کروم و کاهش مقاومت به خوردگی ورق استیل جلوگیری می نمایند.

مس

در افزایش مقاومت به خوردگی در محیط های احیا کننده مانند اسید سولفوریک به کار می رود.

کربن

میزان کربن در ورق استیل های مختلف، متفاوت و بین ۰.۰۱ تا ۱ % می باشد که سه اثر مهم آن عبارتند از:

  • در بیشتر انواع ورق استیل، خواص خزشی و پایداری مکانیکی در دمای بالا را افزایش می دهد.
  • در ورق استیل مارتنزیتی عامل اصلی تشکیل فاز مارتنزیت و در نتیجه سختی آنها می باشد.
  • اگرچه به طور مستقیم تاثیری در خواص خوردگی ورق استیل ندارد، اما باعث جذب شدن کروم و بنابراین کاهش مقاومت خوردگی خصوصاً در مرز دانه ها می گردد.

گوگرد و سلنیوم

این دو عنصر به منظور سهولت در ماشینکاری ورق استیل به آن افزوده می شوند.

نیتروژن

  • این عنصر چند اثر مهم دارد که عبارتند از:در ورق استیل آستنیتی، استحکام مکانیکی (در دمای معمولی و پایین) و مقاومت به خوردگی های حفره ای و شیاری را افزایش داده و تشکیل فاز های ترد حاوی کروم و مولیبدن را به تعویق می اندازد.
  • در ورق استیل دو فازی نقش مهمی در پایداری فاز آستنیت داشته و تمایل کروم و مولیبدن به جدایش را کم می کند.
  • در ورق استیل فریتی اثر بسیار مضری بر روی خواص مکانیکی آنها دارد.

آرتا استیل تهران متخصص واردات و توزیع انواع ورق های آلیاژی، استنلس استیل و فولاد ضد زنگ، میلگردهای استنلس استیل، لوله و پروفیل و ورقهای فنری، آمادگی خود را جهت همکاری و تأمین کلیه مقاطع فولادی و استنلس استیل به صنعتگران محترم اعلام می دارد. همچنین شما به راحتی می‌ توانید با کارشناسان ما تماس و نسبت به ثبت سفارش خود اقدام نمایید .

دسترسی سریع به محصولات میلگرد استیل | لوله استیل | استیل ضد زنگ | ورق نسوز | استیل ۳۰۴

نظر دهید

Phone icon
Call Now Button